Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Fridolina Rolfö hade gärna mött ännu fler hemmafans än vad som får plats på arenan i kvartsfinalen mot Nederländerna på lördag.

Sverige redo att möta hemmafansen

Nederländerna kommer bäras fram av sin hemmapublik mot Sverige i fotbolls-EM. Men kvartsfinalen spelas på en av mästerskapets minsta arenor.

Arenan i Doetinchem, där Sverige också spelade och förlorade mot Italien, har under EM plats för 12 500 personer. På lördag väntas alla stolar vara fyllda – och majoriteten kommer knappast att hoppa på en blågul seger.

- Det kommer att bli fantastisk stämning. Det kan vi se fram emot och vi tänker tysta den här stora läktaren som kommer låta en hel del, säger förbundskaptenen Pia Sundhage, som tänker försöka se till att vända hemmapubliken till något positivt även för Sverige.

- Publiken är en fördel för hemmalaget så länge som det går bra. Börjar det gå dåligt kan det bli stressande. Det är många lag som när det går lite grus i maskineriet har spelare som försöker göra det på egen hand. De har ett antal spelare som verkligen skulle kunna avgöra på egen hand, men vi tar gärna den matchbilden. För som lag betraktat och med vårt försvarsspel kan vi stoppa viken enskild fotbollsspelare som helst.

Vill se tryck

Att arenan "bara" tar 12 500 personer, och inte 25 000–30 000 som i Utrecht eller Enschede, kan hjälpa till att dämpa Nederländernas hemmafördel något. Men flera av de svenska spelarna tycker ändå att det är synd att matchen inte får en större publik.

- Jag hade tyckt att det var roligare. Den här är inte så stor för hemmanationen som har sålt slut varje match, säger Rolfö, och jämför det med OS-semifinalen Sverige spelade på Maracanã i Rio de Janeiro i fjol.

Hon var själv skadad, men upplevde ändå stämningen från läktaren.

- Det trycket har inte jag varit med om tidigare i damfotboll. Jag ser gärna mer av det.

"En styrka"

I OS lyckades Sverige slå ut hemmanationen. Och många av spelarna har också erfarenhet av att själva spela på hemmaplan, från EM i Sverige för fyra år sedan.

- Vi hade kanske i det läget lite mer fördelaktigt motstånd i kvartsfinalen, mot Island i Halmstad, men det var svinkul. Det var en av våra roligaste matcher med ös på läktaren, säger Lotta Schelin, och fortsätter:

- Man lyfts verkligen av det. Men det enda vi får tänka på är att vi kunde klara av 80 000 på Maracanã. Någonstans är det en styrka, och jag tror att vi kan ta med det.