Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Sverige förlorade mot Norge, men kan fortfarande gå vidare i handbolls-VM.

Sverige och Danmark kan ordna nytt "due-due"

Sporten är en annan, men läget inte helt olikt. Sverige och Danmark kan – tillsammans – spela bort Norge från semifinal i handbolls-VM.

Det har gått snart 15 år sedan Sveriges och Danmarks fotbollslandslag, via ett 2–2-resultat, båda tog sig vidare i EM 2004 på Italiens bekostnad. Matchen som spelades i Porto är en klassiker ihågkommen som "due-due", 2–2 på italienska.

Efter Norges handbollsseger, 30–27, mot Sverige har nu ett lurigt och liknande läge öppnat sig i det pågående världsmästerskapet.

I teorin skulle en svensk-dansk pakt i Herning på onsdag göra att båda lagen går vidare till semifinal från mellanrundan – och samtidigt skickar ut Norge ur turneringen. Om Sverige vinner mot Danmark med tre eller fyra mål – se faktarutan för alla förutsättningar – kan nämligen inte norrmännen ta sig vidare, oavsett vad de gör mot Ungern tidigare på dagen. Detta beror på att Danmark, Sverige och Norge alla kan hamna på åtta poäng och målskillnaden från lagens inbördes möten i så fall avgör vilka som går vidare.

Hoppades på fem

Norge hade däremot haft allt i egna händer om laget hade vunnit med fem mål eller fler mot Sverige. Och det såg bra ut när Norge var i ledning med 22–15 i början av andra halvlek.

- Självklart hoppades vi på att få fem, men jag hoppas att Danmark ska ge allt på hemmaplan. Hade det varit någon annanstans än på deras hemmaplan hade jag varit lite mer bekymrad, säger Magnus Jøndal.

Han var glödhet i matchen mot Sverige och sköt elva mål, varav fem på straff.

- Jag är supernöjd och det var en rolig match för mig i dag. Jag har väl aldrig gjort så här många mål i landslaget förut, säger norrmannen.

- Vi spelade en väldigt bra match. Sverige är ett bra lag, men vi klarade att komma till väldigt många bra lägen.

"Överlåter spekulationerna"

Sveriges förbundskapten Kristján Andrésson bara skrattar när frågorna om en ny potentiell "due-due"-match kommer. I stället fokuserar han på det som Blågult kan påverka: En seger med minst tre mål garanterar avancemang.

- Jag ska förbereda laget för att vinna matchen, sedan överlåter jag spekulationerna till er.

Vänsternian Lukas Nilsson om att Sverige troligen måste vinna, och allra minst ta poäng, mot Danmark på bortaplan inför cirka 15 000 åskådare i den kokande arenan "Boxen":

- Vi visste på förhand att det skulle bli tufft om vi hamnar i den här situationen. Men nu är vi här och får gilla läget och försöka vinna matchen.