Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Mikael Appelgren gjorde ett starkt inhopp när Sverige slog Tunisien.

Sverige nära VM-semi efter sjätte raka segern

Ett skadedrabbat Sverige hade inga problem att besegra Tunisien. Efter sjätte raka VM-segern, 35–23, räcker det att slå Norge i nästa match för att nå semifinal.

Spelmotorn Jim Gottfridsson saknades på grund av sin vadskada och med mindre än en timme till avkast mot Tunisien kom beskedet av även mittsexan Jesper Nielsen inte kunde spela, då hans ljumskproblem har förvärrats igen.

Men efter flytten från gruppspelet i Köpenhamn till mellanrundan i Herning var i alla fall en sak sig lik:

Handbollslandslaget bara vinner och vinner i VM – och den här gången blev det inte ens särskilt spännande.

– Det är många som bidrar och många som tar ansvar. Det känns jäkligt tryggt i dag, det var en go seger, säger Kim Andersson.

Ryck efter målvaktsbyte

Efter de nervpirrande tvåpoängarna mot Qatar och Ungern började visserligen Blågult inte särskilt skräckinjagande mot Tunisien heller. Nordafrikanerna hade ett litet grepp i början av matchen, men med drygt halva första halvlek spelad hade Sverige ledningen med 11–9 – trots att den tidigare så formstarke Andreas Palicka inte hade gjort en enda räddning.

"Palle" gick och satte sig på bänken och ersattes av Mikael Appelgren. "Äpplet" hittade direkt ett bättre flyt mellan stolparna och framåt fortsatte målen att komma i en strid ström. Inne på linjen sög Andreas Nilsson åt sig bollar som en bläckfisk och stänkte in sex mål före paus. Flera gånger assisterad av Kim Andersson som kom in och stod för en stark insats med både mål och framspelningar.

– Det är klart att det underlättar lite när jag får sätta den första kassen. Sedan rullar det på och jag får spela fram lite också. I dag får jag väl någonstans ändå visa vad jag kan och det känns jävligt skönt och gött att man får det förtroendet, säger den comebackande 36-årige landslagsveteranen.

Sverige hade en betryggande halvtidsledning, 19–14, mot ett lag som tidigare i VM har förlorat stort mot både Norge och Danmark.

Därefter blev andra halvlek behaglig. Sverige står på sex poäng i mellanrundan och kan känna en trygghet i att Linus Arnesson, med viss avlastning från Lukas Nilsson, lyckades fylla tomrummet efter skadade Gottfridsson på positionen som mittnia.

Tuffa matcher väntar

Men det är också ingen tvekan om att Sverige har haft en gynnsam lottning i VM – bara en europeisk motståndare så här långt – och att de två i särklass tuffaste uppgifterna väntar nu.

Norge på måndag och Danmark på onsdag är motståndare av en kaliber som Blågult inte har mött hittills i turneringen.

– Hur mycket bättre läge kan vi ha? Vi har gått rent i turneringen än så länge. Förutsättningarna har vi skapat oss, men nu är det två matcher kvar och de är direkt avgörande, säger Kim Andersson.

Vid seger mot Norge är en semifinalplats säkrad redan inför mötet med värdnationen.