Stina Blackstenius och Fridolina Rolfö jublar efter Sveriges 1–0-mål borta mot Irland. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Sverige närmare VM: "Ingen enkel match"

Lite "luck of the Irish" och det hade kunnat bli en svensk flopp i Dublin. Men Sveriges segertåg i VM-kvalet fortsätter. Stina Blackstenius skott var inget vidare, men gav ändå segermålet, 1–0 borta mot Irland.
– Jag hade kunnat få till ett bättre avslut. Men det resulterade ändå i mål och det är det viktigaste, säger hon.

Irland på bortaplan blev som väntat den tuffaste utmaningen hittills i VM-kvalet för de svenska fotbollsdamerna. Påhejade av 6 000 hemmafans – fullsatt enligt rådande coronarestriktioner – vek irländskorna inte en tum på Tallaght Stadium i Dublin.

– Redan när jag såg vår lottning så tänkte jag att Irland borta skulle bli tufft. Det liknar lite när vi mötte Island borta (i det senaste EM-kvalet): lite blåsigt, lite ruggigt och tryck på läktarna. Det är ett fysiskt lag som spelar mycket långt och mycket inlägg. Jag är otroligt stolt att vi står emot, håller nollan och åker härifrån med tre poäng, säger mittbacken Magdalena Eriksson efter segern.

Dessutom hade Irland en Katie McCabe i storform, och Arsenalstjärnan gjorde många gånger livet surt för den svenska högerkanten. Redan i den tionde minuten fick den irländska lagkaptenen läge med sin fruktade vänster men skottet passerade utanför Hedvig Lindahls högra stolpe.

Men som väntat dominerade Sverige ändå matchen, och trots avsaknaden av skadade veteranerna Caroline Seger och Kosovare Asllani kontrollerade man både mittfältet och spelet som helhet.

Och var det någon som satte extra mycket griller i huvudet på irländskorna var det Stina Blackstenius, som låg bakom det mesta framåt med sina ständiga djupledslöpningar. Till slut gav en av dem också utdelning.

Irländskt självmål

Filippa Angeldahl drev upp en svensk kontring och hittade Blackstenius i djupet. Häckenanfallaren fick se en mittback halka – Savannah McCarthy – och tog sedan hjälp av den andra – Louise Quinn – för att fixa 1–0 till Sverige. Blackstenius skott var svagt, men tillräckligt bra för att styras in i eget mål av Quinn.

– Jag är medveten om att jag hade kunnat få till ett bättre avslut. Men det resulterade ändå i mål och det är väl det viktigaste. Men självklart kunde jag ha förvaltat det på ett bättre sätt, säger Blackstenius.

Ledningsmålet i den 39:e minuten var rättvist, men inte med råge. Irland må vara 33:a på världsrankningen men agerade ofta många klasser bättre.

Grinigt i andra

Den här gången var dock motståndet lite för bra, och den irländska förbundskaptenen Vera Pauw har hela tiden poängterat att det inte är mot Sverige poängen ska tas. I stället blir nästa veckas bortamatch mot Finland en nyckel i jakten på andraplatsen, som ger playoffspel om en VM-biljett.

– Min känsla spontant är att de två lagen kommer plocka poäng av varandra. Jag tycker att Irland är ett svårspelat lag, de gör det svårt för oss med sin fembackslinje och sitt kontringsspel, och de har en tydlig idé vad de vill göra, säger Magdalena Eriksson.

Andra halvlek var tillknäppt och fysisk. Under några minuter var det rejält grinigt när domaren hivade upp tre gula kort (Sofia Jakobsson, Lina Hurtig, Jamie Finn) på fyra minuter.

McCabe: "Förtjänade mer"

Irland skapade aldrig några riktigt vassa kvitteringschanser men flera nästanlägen runt och i det svenska straffområdet. En liten snedstuds, ur svenskt perspektiv, och 1–1 kunde ha varit ett faktum.

– Det var en bra fajt. Det är alltid kul att ta emot högt rankade lag till Irland, och jag tycker att vi stod upp bra och förtjänade mer från matchen. Jag känner verkligen att vi kunde ha fått till en kvittering på slutet, säger Irlands Katie McCabe.

Stina Blackstenius kunde också ha gjort ytterligare något mål, och kanske även fått straff i matchens slutskede, men 1–0 räckte för att ta tre tunga poäng.

För Sverige fortsätter den tänkta vägen mot gruppseger och en direktplats till VM 2023. Spelet imponerar fortsatt inte men tre raka segrar – tidigare också 1–0 borta mot Slovakien och 4–0 hemma mot Georgien – är ändå tre raka segrar.

Ett smolk i bägaren var att Lina Hurtig tvingades utgå skadad i den andra halvleken. Direkt efter matchen var det oklart hur illa det är med Juventusanfallaren.

– Det var något med fotleden. Men jag vet inte alls hur det är, de får kolla på det. Jag kan inte säga någonting om det nu, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Fakta: VM-kvalet