Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Bild: Bildbyrån

Sverige missar EM-semifinal: "Det är surt"

Sverige gjorde sitt jobb och körde över ett lojt Ryssland. Det räckte till en Paris-resa, men inte till en EM-semifinal utan i stället en match om femteplats mot Norge.

Efter att Sverige kört över Ryssland (39–30), som redan var klart för EM-semifinal, åkte landslagstruppen hem till spelarhotellet för att se Serbien–Frankrike på tv. En serbisk seger var ett måste för att Blågult skulle knipa semifinalen före hemmanationen, men en bit in på andra halvlek hade fransyskorna runnit ifrån.

– Jag lämnade när det kändes kört. Serbien gjorde vad de kunde, både för sin egen skull och några av deras spelare är lagkamrater med våra, men det är tufft att möta Frankrike i ett sådant läge. Det var väl ganska väntat med facit i hand, säger förbundskaptenen Henrik Signell till svenska journalister i foajén på hotellet.

Viktigt för OS-kvalet

Sverige får ändå åka till Paris för att spela en match om femteplatsen mot Norge på fredag. Samtidigt fanns det förhoppningar in i det sista om att stormatchen mot Ryssland skulle ha inneburit en kamp om medaljer.

– Klart att det är surt när vi gjorde det så bra, men femma eller sexa är ju viktigt för OS-kvalet, säger spelmotorn Isabelle "Bella" Gulldén efter överkörningen av Ryssland.

En hög placering i EM kan i slutändan leda till en OS-kvalplats, men det står klart först efter VM i Japan 2019. Till OS 2008 och 2012 gick kvalplatserna ända ner till EM-åttorna. Inför OS i Rio de Janeiro 2016 krävdes det dock en fjärdeplats i EM för att få spela ett OS-kval. Totalt sett är det endast tolv lag som får delta i ett olympiskt spel och Sverige har nu spelat tre raka OS-turneringar.

– Hade vi förlorat hade vi halkat ner ganska många placeringar. Vi kan inte prata om rättvisa och orättvisa, men det hade inte speglat vår prestation, säger Henrik Signell.

17 mål av Hagman

Sverige gjorde en stark insats mot Ryssland, som i andra halvlek vilade flera av sina stora stjärnor.

– Även om jag tror att vi med dagens prestation hade vunnit mot Ryssland ändå, även om den (matchen) hade gällt något för Ryssland, säger Signell.

Högersexan Nathalie Hagman briljerade och satte 17 mål på 18 avslut.

– Jag visste att hon hade gjort många mål, men jag trodde på elva eller tolv. Jag har aldrig varit med om det tidigare på den här nivån, säger Henrik Signell.