Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Sverige måste bryta tråkig svit

Det har gått över 16 år sedan Sveriges herrlandslag vann en mästerskapsmatch i handboll mot Frankrike. Nu är det precis det som behövs för att vinna gruppen i VM. -Får de börja kontra är man rökt, säger Lukas Karlsson.

Året var 1999, det var en gruppspelsmatch i VM i Egypten. Sverige slog Frankrike med 30-24 och gick sedan och blev världsmästare av bara farten.

Men sedan dess har inte Sverige förmått att besegra fransmännen i mästerskapssammanhang.

Nu bjuds ett nytt försök när lagen ska göra upp om förstaplatsen i grupp D i VM i Qatar.

-Man får verkligen möta sig med toppen. Många bra spelare som man respekterar väldigt mycket som idrottsmän, för de har presterat nu i väldigt många år, säger Lukas Karlsson. -Vi vet ju att vi måste vara extremt bra förberedda och spela med en väldigt stor disciplin, och inte ge dem några chanser till några lätta mål. Vi måste spela jäkligt tajt i vårt anfallsspel och hålla uppe försvarsspelet.

"Vår bästa spelare"

Risken finns att Sverige måste ställa upp utan Kim Andersson, som fick kliva av i senaste matchen mot Egypten efter att ha fått problem med sin tidigare skadade vänsteraxel.

-Det är vår bästa spelare som blir skadad, så det är klart att det blir stort fokus på det. Jag som har haft mycket axelskador vet ju hur jobbigt det är. Det är inte en skada där man bara kan bita ihop och köra utan funkar inte axeln så funkar den inte, säger Lukas Karlsson. -Är han inte med så får vi spela en lite annorlunda typ av handboll, för vi har ju ett spel där han ligger bakom mycket. Samtidigt kan det ju vara så att när en viktig spelare försvinner så kliver andra fram och vi kanske kan spela lite mer avslappnat om vi snackas ner lite. Man kan alltid hitta någon ljusglimt med det, även om man självklart vill ha Kim med.

Flera alternativ

Mot Egypten fick mittnian Lukas Karlsson täcka upp på högerniopostitionen, en lösning han är van med från klubblaget Kolding Köpenhamn där han gjort samma sak tidigare just för att Kim Andersson varit skadad.

I truppen finns också Magnus Persson som renodlad högernia, även om 24-åringen fått sparsamt med speltid hittills. Landslaget har dessutom flugit in reserven Mattias Zachrisson, som skrivs in i truppen i stället för Anton Halén som får lämna. Berlin-spelaren Zachrisson är egentligen till störst del högersexa, men förbundskaptenerna tänker honom som ett alternativ på nio meter.

-Han har spelat en hel del nio meter. Han är lite kortare men spelar med en väldig fart och ett stort mod på nio meter också. Lite annorlunda spelstil och har individuella kvaliteter som vi tycker är spännande, säger Staffan Olsson.