Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Sverige laddar med miljöombyte

Tio raka dagar på hotell kan bli för mycket. Inför VM-mötet med Egypten passade det svenska handbollslandslaget på att leta upp det lilla folkliv som finns i Doha. -Det är skönt att se något annat, säger Andreas Nilsson.

De svenska spelarna kan förvisso inte klaga på tillvaron på det femstjärniga spelarhotellet i Dohas centrum. Där har de, precis som övriga lag i gruppen som alla bor på samma hotell, en egen våning att rumla runt på och en egen matsal att äta i. Komplett med svenskt kaffe och allt.

Men vill de gå ut är det svårare. Gatorna utanför hotellet är likt de flesta av Dohas gator flerfiliga motorleder som korkar igen flera gånger per dag när den överdimensionerade trafiken tätnar som mest. Parker, promenadstråk och människor lyser med sin frånvaro i den qatariska huvudstaden. Vill man fika, strosa eller shoppa gäller det att ta sig till någon av de många galleriorna.

Eller till marknaden, Souq Waqif, som legat på samma plats i Doha i flera hundra år. Även om orginalbyggnaderna i sann Doha-anda för ett par år sedan revs för att sedan ersättas med liknande bebyggelse.

"Mest glas och betong"

-Det är ju lite sjukt, men det är ju mest glas och betong runt där vi bor. Men vi har varit på köpcentrat som ligger i närheten av hotellet också. Och i det andra köpcentrat, det med gondolerna, säger Andreas Nilsson, medan han vandrar runt i gränderna i souqen, som doftar av kryddor och dignar av mer eller mindre genuint hantverk och souvenirer, och erbjuder ett välkommet avbrott från det hypermoderna i resten av staden. -Så nu har vi väl egentligen checkat av tre av de fyra stora sightseeinggrejerna här, lägger han till med ett garv.

Den fjärde skulle vara strandpromenaden Al Corniche dit laget var på väg häromdagen, men då blåste det för mycket och upptäcktsfärden fick i stället gå till ett köpcentrum. Det med inomhusgondolerna.

-Det är ju väldigt speciellt. Lite annat än det vi är vana vid. Samtidigt kan det vara rätt skönt att hålla sig på rummet, få fokusera på det vi ska göra, säger Niclas Ekberg.

Egypten nästa

Efter en snabb sväng bland bodarna sjönk de flesta av spelarna ner för kaffe i solen på en uteservering. På torsdagskvällen väntar Egypten i den näst sista gruppspelsmatchen för svensk del.

-Egypten spelar väldigt intensivt. De är aggressiva, och det menar jag inte i någon negativ bemärkelse. Just att de har den intensiteten i försvarsarbetet gör att de blir svårspelade. De går på utav helskotta, säger förbundskaptenen Staffan Olsson.

Sverige är redan klart för åttondelsfinal efter sina tre inledande segrar. Just nu toppar Sverige grupp C efter att favoriten Frankrike något oväntat tappat en poäng mot Island. Gruppsegern är alltså klart inom räckhåll för Sverige.

-Det är klart att det har varit jäkligt bra fram tills nu. Det kan man ju fastställa. Men vi är i ett mästerskap och allting handlar om att göra det om och om igen. Det är det vi måste klara av.