Sverige krossade USA i öppningsmatchen

USA hade inte förlorat på 44 matcher – fram tills idag. Sverige körde över amerikanerna med 3-0 och bröt deras svit i OS-premiären.

|

Sverige inledde OS med tuffast tänkbara motstånd – världsmästarna från USA.

Men det var Sverige som såg ut som det bästa laget från början till slut.

Och det var Kosovare Asllani och Stina Blackstenius som låg bakom de svenska målchanserna i inledningen på första halvlek.

Först Asllani på frispark som skapade en rörig situation inne i straffområdet där bollen till slut hamnade hos Blackstenius som med någorlunda kontroll på bollen fick till ett avslut. Utanför.

Strax därpå var det samma spelare i fokus igen.

Asllani med djupledslöpning på vänsterkanten och in till Blackstenius framför mål som inte kunder förvalta läget, den gången.

Efter drygt tio minuter presenterade Sofia Jakobsson sig i matchen när hon slog till med matchens dittills bästa chans.

Ett skott som väckte USA.

Christen Press spelade fram till Alex Morgan som nickade utanför, tur för Sverige för hade Morgan fått till en klockren träff med pannan kunde avslutet blivit svårt för Lindahl som inte var på plats.

Men mycket mer USA än så blev det inte.

Blackstenius satte 1-0

Istället var det Sverige som förde matchbilden och i 25:e matchminuten kom utdelningen.

1–0 Stina Blackstenius på nick efter inlägg från Sofia Jacobsson.

I den 43:e minuten kunde Blackstenius även blivit tvåmålsskytt.

Efter en fantastisk boll av Filippa Angeldahl kom Stina Blackstenius i ett friläge mot Alyssa Naeher i USA:s mål men när hon försökte runda målvakten snubblade hon på bollen och läget gick om intet.

I den 45:e minuten var det istället nära för amerikanskorna som hade en nick i stolpen.

Det var i princip det sista som hände i första halvlek och Sverige gick till halvtidspaus med ledning 1-0 mot de regerande världsmästarna.

Även om man ledde med 1-0 kunde det varit mer.

Efter 45 minuter spelade ledde Sverige skottstatistiken med 6-2 i avslut på mål och spelade under stora delar av första halvlek ut USA.

– En väldigt bra prestation tycker jag. Lite av det vi pratade om innan med kontringsspelet där vi är bättre än dem i det. Sen är spelarna modiga, det finns ett mod hos dem som jag älskar, säger Peter Gerhardsson till Discovery+ efter matchen.

Drömstart i andra halvlek – Blackstenius näta direkt

Som tur var för Sveriges var det ingen fara avseende de missade målchanserna då andra halvlek inleddes på bästa möjliga sätt.

Efter en svensk hörna av Jonna Andersson nickade Amanda Ilestedt i stolpen och på returen var Stina Blackstenius först.

Häckenanfallaren bombade bollen gick rakt upp i nättaket och efter en misstänkt offside och VAR-granskning godkändes målet.

2-0 till Sverige efter 54:a minuter spelade mot ett USA som inte alls kom till sin rätt i matchen.

Drygt tio minuter senare var det dock färdigspelat för tvåmålsskytten.

I den 63:e minuten fick Stina Blackstenius kliva av efter att ha fått en behandling på plan efter vad som såg ut att vara en smäll mot huvudet. In kom istället Lina Hurtig – ett byte som skulle visa sig betydelsefullt.

USA hade sedan en jättechans i den 70:e minuten när Christen Press blev serverad ett öppet mål av inbytte Meagan Rapinoe men amerikanskan lyckades på något vis träffa stolpen.

Istället för amerikansk reducering punkterade Sverige matchen bara minuten senare.

I den 71:e minuten klev Hanna Glas fram på högerkanten och skickade in ett inlägg mot inbytte Hurtig som med en fin nick satte bollen i nät.

3-0 till Sverige och överkörningen var ett faktum.

Det resultatet stod sig matchen ut och Sverige bröt därmed USA:s 44 matcher långa svit utan förlust – och det med besked.

– Det är en otrolig prestation. Jag tyckte vi visade direkt i första halvlek att vi kommer ut och är otroligt bra i vårt kontringsspel, men också i vårt anfallsspel. Jag tycker att vi jobbar stenhårt över 90 minuter. Sedan ger de som kommer in idag otroligt mycket energi. Vi ska vara väldigt nöjda med de tre poängen och det här resultatet, säger Stina Blackstenius till Discovery+ efter matchen.