Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Det började bra för Sverige och Amanda Zahui, men till sist slutade det med en klar förlust mot Tjeckien.

Sverige kollapsade – ändå klart för slutspel

Sverige kunde säkra slutspelsplatsen på egen hand i basket–EM – men kollapsade totalt mot Tjeckien. Det gjorde Amanda Zahui rasande.
– Vi börjar spela individuellt. Det gör mig så in i helvete förbannad, säger hon. Senare såg Frakrike till att den svenska slutspelsplatsen är kvar ändå.

Sverige tog inte chansen att på egen hand säkra en plats i slutspelet i den andra gruppspelsmatchen mot Tjeckien. I stället stod Blågult för en sällan skådad kollaps och föll med 64–71, efter att ha varit i ledning med så mycket som 17 poäng.

– Jag vet inte vad som hände. Jag måste kolla på video. I första halvlek spelade vi bra i både anfall och försvar. I andra spelade tjeckerna bättre och satte sina treor, säger Frida Eldebrink.

På söndag möter Sverige mästerskapsfavoriten Frankrike i den sista gruppspelsmatchen. Vid vinst med tio poäng eller mer, tar Sverige hem gruppen.

Under lördagskvällen besegrade Frankrike Montenegro, vilket innebär att Sverige, oavsett resultat i sista gruppomgången, är vidare till åttondelsfinal. 

"Gav dem matchen"

Det såg länge lovande ut för Sverige som presterade toppbasket i andra perioden. Anfallsspelet lossnade, aggressiviteten i försvaret lyste och Frida Eldebrink visade upp sin fulla potential för första gången i det här mästerskapet. Efter en trea av Amanda Zahui ledde Sverige med 44–30 i halvtid, varav 30 poäng kom i andra perioden.

Sedan tog det tvärstopp. Sverige släppte in 22 poäng bakåt och mäktade bara med åtta framåt. Inför fjärde perioden hade Sveriges ledning krympt till en poäng, 53–52.

Utförsbacken fortsatte i fjärde perioden. Tjeckerna bombade i treor på löpande band, samtidigt som Sveriges anfall än en gång stod helt i stå.

– Vi gav dem matchen och gick ifrån det som fungerade. Vi slutade spela som ett lag. Hela grejen är att vi har kommit hit som ett lag, det är därför vi är här. Jag känner att vi började spela individuellt, även i försvaret, säger Zahui och fortsätter:

– Det var inte samma känsla som i första halvlek. Det gör mig förbannad, för det är något som vi kan kontrollera.

Hur går man vidare från en sådan här förlust?

– Den gör mig förbannad så in i helvete. Jag är en väldigt dålig förlorare. Men lika så som att vi inte kunde njuta efter Montenegro, lika lite kan vi vara förbannade över denna förlust, säger Zahui.

Abdi bars av planen

Forwarden Farhiya Abdi skadade sig under motståndarnas korg tidigt i den fjärde perioden och fick bäras av planen. Landslagets presschef Robin Svensson kunde på fredagseftermiddagen inte ge några besked om hur allvarlig skadan var.

"Vi vet inte mer i nuläget än att Farhiya skadat låret och att hon kommer att undersökas", skriver han i ett sms.