Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges Antonio Lindbäck och Andreas Jonsson firar att Sverige är klart för final i lag-VM.

Sverige klart för VM-final

Sverige är klart för final i lag-VM i speedway. Blågult – med Andreas Jonsson, Antonio Lindbäck, Fredrik Lindgren och Peter Ljung i laget – imponerade inför hemmasupportrarna i Västervik och tog en direktplats till lördagens final i Manchester.

Sverige och Australien dominerade fullständigt från början i tisdagens semifinal, följdes åt i poängställningen och var absolut jämna efter åtta heat: 18–18. Samtidigt kämpade USA och Tyskland om att undvika fjärdeplatsen.

Resten av tisdagskvällen var det svensk uppvisning. Inför det 18:e heatet hade Sverige, regerande lagvärldsmästare, chansen att säkra semifinalsegern och därmed en plats i finalen.

Säkrade finalplats

Antonio Lindbäck, som vann VM-deltävlingen i Cardiff i början av juli, ställdes mot VM-ledande Greg Hancock i ett heat som kom att bli tävlingens höjdpunkt. Lindbäck svarade för en fenomenal uppkörning i sista kurvan, tog sig förbi på målrakan och vann med några centimeters marginal. Den blågula finalplatsen var ett faktum.

- Alla gjorde ett bra jobb. Det visar att vi jobbar ihop, pratar och delar information. Jag är mycket stolt över grabbarna och det var trevligt att vinna inför hemmapubliken, som alltid stöttar oss, sade Andreas Jonsson i TV10:s sändning.

Det blev svenska segrar även i heat 19 och heat 20 och en överlägsen seger. Sverige samlade ihop 48 poäng och vann före Australien, 37, USA, 22, och Tyskland, 19.

"I bra form"

Polen vann den första semifinalen som kördes i helgen i Danmark. På fredag körs raceoff, "andra chansen", där Danmark, Ryssland, Australien och USA gör upp om de två sista finalplatserna.

Finalen avgörs på National Speedway Stadium i Manchester.

- Det blir riktigt tufft, jag hoppas att vi kan göra bra ifrån oss. Vi är inte favoriter, men alla är i bra form. Jag hoppas att vi kan visa det på lördag, sade Andreas Jonsson, som har tre guld (2003, 2004, 2015) i lag-VM-sammanhang.