Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

EM-staden Bilbao kan ersättas med Sevilla. Arkivbild.
EM-staden Bilbao kan ersättas med Sevilla. Arkivbild. Bild: Javier Soriano/AP/TT

Sverige kan få spela EM i Spaniens varmaste stad

Sveriges EM-premiär mot Spanien är tänkt att spelas i Bilbao.
Eller blir det Sevilla?
Spanska fotbollsförbundet erbjuder nu landets varmaste stad som ett alternativ om Bilbao stoppas av Uefas publikkrav.

Bilbao har sedan länge varit en av EM-slutspelets tolv spelorter runt om i Europa.

Nu är de en av städerna som det finns flest frågetecken kring, och det på grund av coronapandemin och det Europeiska fotbollsförbundet Uefas publikkrav.

Enligt Uefa ska matcherna spelas inför åtminstone delvis fyllda läktare. De spelorter som inte kan garantera öppna arenor riskerar att bli av med värdskapet.

Sverige kan få spela i Sevilla

Förra veckan gav staden Bilbao grönt ljus för publik – med brasklappen att smittnivåerna måste vara lägre än vad de nu. Kort därefter meddelade dock det spanska fotbollsförbundet att det blir omöjligt att släppa in publik i Bilbao i juni.

Nu har fotbollsförbundets ordförande Luis Rubiales presenterat en reservort till Bilbao: Sevilla, som är landets varmaste stad.

– För oss som landslag och som land är det viktigt att förbli en värdstad, säger han.

– Det är sant att det finns en del svårigheter med Bilbao, men det är något som Uefa får bestämma. Om de bestämmer att plocka bort staden från EM, då vore det hemskt om matcherna flyttas till ett annat land.

– Jag kommer att göra allt som finns i vår makt för att Spanien ska vara kvar som värdnation, och La Cartuja är en fantastisk arena som har allt som behövs.

Deadline på måndag

Bilbao, där Sveriges EM startar med matchen mot Spanien den 14 juni och dessutom arrangerar staden ytterligare tre matcher, ska senast på måndag ge Uefa publikgarantier.

Samma deadline gäller även för Dublin – där Sverige har sina övriga två gruppspelsmatcher, mot Slovakien den 18 juni och mot Polen den 23 juni – och München.