Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

Kim Andersson var tillbaka i Blågult mot Ryssland.

Sverige imponerade i stjärnornas comeback

Någon riktig värdemätare blev det inte. Men Sverige imponerade när Kim Andersson och Kim Ekdahl Du Rietz gjorde landslagscomeback.

Efter EM-silvret i fjol och comebackbeskeden från Kim Andersson och Kim Ekdahl Du Rietz har det byggts upp stora förhoppningar på Sverige inför VM i Danmark och Tyskland.

Det första genrepet, 29–18-segern mot Ryssland i Jönköping, ändrade inget på den punkten. Med Andersson och Ekdahl Du Rietz tillbaka i den blågula tröjan stod handbollslandslaget för en insats som lovade gott inför VM.

- Jag tycker att det ser bra ut. Framför allt bakåt är vi jäkligt stabila, säger Andersson.

- Det är klart att vi visar att vi är på rätt väg, att vi förbereder oss så bra som möjligt för att kunna vara med och spela om medaljerna.

Med stjärnorna på bänken inledde Sverige dock lite sömndrucket och efter åtta minuter ledde Ryssland med 5–3.

Då spikade det svenska försvaret och målvakten Mikael Appelgren igen.

Tio raka

Laget höll nollan i drygt 18 minuter och passade samtidigt på att göra mål på alla möjliga sätt i andra änden av planen. Det var snabba kontringar, snygga upprullningar, straffar från Niclas Ekberg. Ja, till och med målvakten Appelgren hittade rätt när han från eget mål skickade in en lyra i det tomma ryska målet.

Efter tio svenska mål och fläckfritt försvarsspel hade 3–5 blivit 13–5 – och matchen var i praktiken avgjord redan då.

Andersson och Du Rietz var inne på planen när Sverige ryckte. Ekdahl Du Rietz var även han nöjd efter comebacken, där han fick en bra start med mål i sitt första anfall på planen.

- Det var skönt att få den starten, säger 29-åringen.

- Jag har spelat mycket handboll och på hög nivå under många år, men det här är ändå en unik situation. Att komma tillbaka till ett landslag som man lämnade för fem år sedan, och jag har tackat nej så många gånger och sagt att jag aldrig ska komma tillbaka.

Du Rietz var samtidigt lite osäker på hur han skulle värdera överkörningen mot Ryssland.

- Jag vet inte om vi var så jävla bra, eller om det var ryssarna som inte var speciellt bra, säger han.

"Jättenöjd"

Totalt blev det tre mål för Du Rietz, medan Kim Andersson fick nöja sig med en fullträff i slutminuterna. Det var landslagsmål nummer 800 för den 36-årige veteranen, som dessutom avslutade med att bjuda den fullsatta arena på en riktigt läcker assist till Simon Jeppsson.

- Han har den här blicken och kvalitén i vänsterhanden som är fantastiskt fin och har sett jättevass ut på träningarna, säger förbundskapten Kristján Andrésson.

Han var belåten med insatsen i det första av två VM-genrep.

- Resultatmässigt och med många prestationer är jag jättenöjd. Vi står jättefint försvarsmässigt, men ska vara ödmjuka och förstå att ryssarna kan bättre än vad de visade i dag.

Redan på söndagskvällen möts lagen igen, då i Halmstad. Blågult inleder sedan VM-gruppspelet i Köpenhamn mot Egypten på fredag.