Sverige hade medaljchans – då sköt Sebastian Samuelsson tre straffrundor

Skidskytte–VM är igång och det var nära svensk medalj direkt. Då sköt Sebastian Samuelsson på sistasträckan tre straffrundor.
– Det är något som hänt med vapnet, det måste vara så, säger han till SVT.

ANNONS
|

När skidskytte-VM i tyska Oberhof inleddes var det med mixedstafett. Det svenska laget låg länge med långt fram, men inte i toppen. Hanna Öberg växlade efter sin förstasträcka över till systern Elvira som femma. Elvira Öberg i sin tur körde upp Sverige till fjärdeplatsen och Martin Ponsiluoma växlade även han som fyra till slutmannen Sebastian Samuelsson. Då var det endast sju sekunder upp till pallplats.

Efter Samuelssons liggande skytte försvann den svenska medaljchansen. Han sköt sex bom, tre straffrundor, och gick ut på åttondeplats, över en och en halv minut från täten.

– Det är väldigt svårt att förklara. Han bommar så grovt. Något skumt har hänt där. Det här händer inte Sebbe, han är mycket bättre än så. Han kan inte bomma så grovt. Jag kan inte förklara det. Jättetråkigt, säger den svenska skyttetränaren Jean-Marc Chabloz till SVT.

ANNONS

Martin Ponsiluoma till SVT:

– Framför allt är det jäkligt synd för Sebbe. Vi gör en riktigt bra stafett och är verkligen med i det in i det sista. Det är tråkigt när det blir så där. Han såg ju rätt förvånad ut också vid missarna. Vi får se vart de (missarna) sitter,.

Samuelsson sköt sedan tre bom i sista skyttet men undvek straffrunda där.

Vann gjorde Norge, trots en straffrunda på första sträckan, före Italien och Frankrike. Sverige blev till slut nia, över två och en halv minut efter Norge.

Ingrid Landmark Tandevold, Marte Olsbu Røiseland, Sturla Holm Lægreid och Johannes Thingnes vann VM-guld för Norge.
Ingrid Landmark Tandevold, Marte Olsbu Røiseland, Sturla Holm Lægreid och Johannes Thingnes vann VM-guld för Norge. Bild: MATHIAS BERGELD

Samuelssons svar: Problem med vapnet

Efter målgång syntes Sebastian Samuelsson i tårar vid de svenska ledarna. När han kom till SVT:s intervjumikrofon gav han sin blid av vad som hände på skjutvallen.

– Jag går på hårt och är taggad när jag kommer in till liggande. Jag börjar bomma men ser inget som skulle vara annorlunda. Jag försöker göra bättre skott men bommar i alla fall. Där blir stafetten förstörd. I stående börjar jag fatta att något måste vara fel med vapnet. Jag håller still och känner mig bra men bommar i alla fall. Då tänker jag att det måste vara något fel. Skotten i liggande är så grova och höga, och samma i stående... Så det är något som hänt med vapnet, det måste vara så, säger han.

ANNONS

Vad som skulle kunna vara fel med vapnet har han inget svar på och han säger att det inte är säkert att det går att får svar på vad det är.

På lördag är det dags för herrarnas sprint, då kommer Samuelsson stå på startlinjen igen. Innan dess finns jobba att göra.

– Först och främst måste man försöka gå igenom vapnet och se vad som har hänt. Jag vet ju att jag inte skjuter så här men det är såklart väldigt, väldigt tråkigt för vi hade en bra chans idag och jag var sugen på att ta medalj. Det är väldigt jobbigt, säger han till SVT.

Senare på onsdagskvällen skriver Samuelsson på Instagram att felet på vapnet hittats.

”Efter loppet visade det sig att skruvarna som håller fast geväret i stocken var lösa. Jag fortsätter lita på min egen kapacitet och har redan börjat blicka fram emot lördagens sprint”, skriver han.

Skidskytte-VM fortsätter med damernas sprint på fredag.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS