Gustav Hökfelt simmade ryggsimssträckan i den mixade medleylagkappen.
Gustav Hökfelt simmade ryggsimssträckan i den mixade medleylagkappen.

Sverige finalsist – osäkert med OS-satsning

Ett svenskt lag utan stjärnan Sarah Sjöström slutade sist i EM-finalen i den mixade medleylagkappen som blir ny OS-gren i Tokyo. Men det är osäkert om det blir någon OS-satsning.

ANNONS
|

Kvartetten Gustav Hökfelt (54,71/rygg), Johannes Skagius (1.00,40/bröstsim), Louise Hansson (58,01/fjäril) och Ida Lindborg (55,41/frisim) fick sluttiden 3.48,53 och var drygt åtta sekunder efter segrande Storbritannien. Till bronset och Italien fattades nästan 3,7 sekunder.

Med Sarah Sjöström i laget hade Sverige kunnat vara med högre upp, kanske i en medaljstrid. Det var dock aldrig aktuellt, även om den svenska lagledningen lade ut rökridåer efter försöken.

- Sarah och jag gjorde en plan före EM och där ingick de andra lagkapperna, sade Sandmark.

ANNONS

"Behöver höja sig"

För att det ska bli en OS-satsning behövs förstås Sjöström i en mixad medleylagkapp, men hon har redan ett digert program med tre individuella distanser (50 och 100 meter fritt och 100 meter fjäril på OS) samt de traditionella lagkapperna.

- Det krävs också att de två killarna vi har med behöver höja sig, sade Sandmark.

Svenskarna ledde efter två sträckor, men det berodde på att de använde herrarna på de två första sträckorna medan sex av de sju andra lagen hade damer på någon av de två första sträckorna.

Sandmark sade att hon hellre hade sett att de individuella 50-metersdistanser (bröstsim, rygg och fjäril) hade tagits med på OS-programmet än mixedlagkapp. Johannes Skagius tycker dock att det är en bra idé:

- Simning måste ju vara en av de mest jämlika sporterna, vi tränar tillsammans, har samma prispengar och tränare och samma distanser. Jag tycker att det är ett bra steg att visa det. Det är skitkul.

ANNONS

Besviken Persson

Precis som mixedlaget blev Erik Persson sist med en åttondeplats i finalen på 200 meter bröstsim. Han var besviken över sin tid 2.10,25 som var sekunden över årsbästa och 2,40 över egna svenska rekordet.

- Det stämde inte riktigt, det känns inte som jag vill i en toppning. Jag är väldigt besviken, jag hade velat komma ned mot pers, sade Persson som var EM-fyra för två år sedan.

Anton Tjupkov, Ryssland, vann guldet överlägset på 2.06,80.

Glasgow, TT:s utsände

ANNONS