Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Sverige förlorade åttondelsfinalen

Sverige är utslaget ur handbolls-VM. Utan Kim Andersson på planen förlorade Sverige åttondelsfinalen mot Polen med 20-24. -Det är bara tomt, vi hade siktet inställt på något helt annat än det här, säger Tobias Karlsson.

Kanske var det slutspelsallvaret, kanske de något slitna kropparna. Kanske både och. Spelet i åttondelsfinalen var hur som helst stelt och krampaktigt från båda lagen inledningsvis i den påtagligt publiktomma matcharenan i Al Sadd i Doha.

Sverige fick inte något riktigt rull i det uppställda anfallsspelet och hade svårt att hitta bra lägen. De avslut som väl kom var på gränsen till desperata, och polens målvakt Slawomir Szmal hade inte svårt att mota flera av de ganska tydligt riktade skotten som inte fastnade i det storvuxna polska försvaret.

-När vi kommer i genom bränner vi ett par bra chanser, säger Tobias Karlsson till Kanal 5. -Det är naturligtvis en stor besvikelse men ser man till matchen får vi slita otroligt hårt med vårt anfallsspel. Gör man 20 mål är det svårt att vinna på den här nivån, säger förbundskaptenen Ola Lindgren.

Polen var förvisso inte mycket bättre, och även om Sverige inte fick riktigt samma träff i försvaret som tidigare så kunde Mattias Andersson i mål ändå plocka en hel del bollar.

När det inte var den välbekante veteranen Karol Bielecki som sköt. Den skyddsglasögonprydde storskytten dunkade in tre raka mål för Polen i mitten av den första halvleken, passade till ett fjärde och såg till att ge polackerna ett litet övertag på tre bollar.

Ledde i halvtid

Men när Sverige väl fick chansen att kontra så hängde de tunga polackerna inte med, och det lilla avstånd som byggts upp jobbade Sverige snabbt igen. I paus var ställningen 11-10 till Sverige, och det fortsatte att vara målmässigt jämnt genom stora delar av den andra halvleken.

Kim Andersson saknades åter på planen för svensk del. Trots ytterligare rehabilitering och vila så bedömdes hans vänsteraxel inte vara i speldugligt skick.

-Utan Kim fick vi inte skyttehotet, men vi gjorde ett tappert försök. Det räckte inte hela vägen i dag, säger Karlsson.

I fixstjärnans frånvaro fick VM-debutanterna Viktor Östlund och Markus Olsson mycket speltid, ofta samtidigt då förbundskaptenerna Staffan Olsson och Ola Lindgren valde att försöka med Östlund som spelfördelare mellan Olsson och lika VM-debuterande Magnus Persson på nio meter. Resultatet blev så där.

-Vi hade inte skyttekraften och vi var tvungna att spela lite rappare för att hitta ytor, skruva upp tempot och chansa lite. Vi hade behövt fler kontringar, säger Ola Lindgren till Kanal 5.

Polen möter Kroatien

Lagen följdes åt fram till 15-15, när en kvart återstod av matchen. Sedan skaffade sig Polen ett tvåmålsöverläge som Sverige trots idoga försök aldrig lyckades radera ut. När dessutom Szmal förutom att rädda skott även började bryta svenska kontringspassningar var dagen förstörd för Sverige, som dessutom fick spela fyra mot sex under några minuter på slutet efter utvisningar på både Viktor Östlund och Jonas Källman.

Segermarginalen blev till slut fyra mål till Polens fördel.

För Sverige innebär resultatet att VM-äventyret i Qatar är över, medan Polen på onsdag möter Kroatien i kvartsfinal.