Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Sveriges Fredric Pettersson under VM-finalen mot Danmark tidigare i år. I sommarens OS i Tokyo får Pettersson och Sverige chans till revansch på danskarna redan i gruppspelet.
Sveriges Fredric Pettersson under VM-finalen mot Danmark tidigare i år. I sommarens OS i Tokyo får Pettersson och Sverige chans till revansch på danskarna redan i gruppspelet. Bild: Jonas Ekströmer/TT

Sverige får chans till OS-revansch på Danmark

Sveriges handbollsherrar får chans till revansch på Danmark efter förlusten i VM-finalen.
Länderna lottades mot varandra i sommarens OS-gruppspel.
De svenska damerna ställs bland annat mot regerande VM-silvermedaljören Spanien.

För tredje OS:et i rad har båda Sveriges handbollslandslag kvalat in. På förhand är det framför allt herrarna som medaljhoppet står till, inte minst efter det överraskande VM-silvret tidigare i år.

I så fall gäller det att först och främst att vara bland de fyra främsta i det inledande gruppspelet, där Glenn Solbergs manskap ställs mot Danmark, Portugal, Japan, Egypten och Bahrain.

Därmed får man redan i gruppspelet chansen att ta revansch på danskarna, som blev en för hård nöt att knäcka i VM-finalen.

"En intressant grupp där vi har goda möjligheter att placera oss bland de fyra första och på så sätt ta oss vidare", säger den svenska lagkaptenen, målvakten Andreas Palicka, i ett pressmeddelande.

Slapp tuffare grupp

Förutom Danmark ser gruppen överkomlig ut för svensk del. Den andra gruppen är mer av ett getingbo med tunga nationer som Norge, Frankrike, Tyskland och Spanien.

Sverige inleder OS med match mot Bahrain.

"Det är jättesvårt att på förhand spekulera i vad som är en bra eller dålig lottning. Danmark är världsmästare, Egypten spelade jämnt med både oss och Danmark i VM, Portugal besegrade oss med tio mål förra året och en hemmanation är ofta svår att möta. Vårt första mål är att gå till kvartsfinal och det tycker jag att vi har goda chanser till, lyckas vi med det kommer det ju att bli stentufft vilka vi än möter", säger förbundskapten Glenn Solberg.

Att slåss om medaljerna torde vara en given målsättning för herrarna, som blev klart för Tokyo efter att ha vunnit sin OS-kvalgrupp före Tyskland, Slovenien och Algeriet.

Förväntningarna på de svenska handbollsdamerna är något lägre.

Japansk fördel

I OS-gruppspelet ställs Axnérs lag mot Spanien, som man kryssade mot i OS-kvalet nyligen. Övriga motståndare blir det ryska laget (ROK/ROC), Ungern, Frankrike och Brasilien.

En nackdel för Sverige var att man låg i samma seedningsgrupp som Japan. Efter att de första fem lagen i grupperna lottats fram fick Japan, i egenskap av värdnation, välja vilken grupp man ville hamna i. Och då föredrog man grupp B med Nederländerna, Montenegro, Norge, Sydkorea och Angola.

"Det är absolut en tuff lottning, men den kunde också ha varit värre. Men vi är i en grupp med fem europeiska lag plus de sydamerikanska mästarna, så det blir fem väldigt tuffa matcher. Det finns ingen räddningsplanka i vår grupp. Frankrike och ROC är två guldkandidater som alltid är svåra att rå på, men det krävs också att vi får in fullträffar mot Ungern och Spanien om vi vill slippa ställas mot en gruppetta i en eventuell kvartsfinal", säger Sveriges förbundskapten Tomas Axnér.

De svenska OS-trupperna tas ut senare i vår.

Lasse Mannheimer/TT

OS-handbollen inleds med två sexlagsgrupper, både för damer och herrar, där de fyra främsta går vidare till kvartsfinal.

Så här ser grupperna ut:

Damer

Gruppspel: 25 juli–2 augusti. Kvartsfinaler: 4 augusti. Semifinaler: 6 augusti. Bronsmatch och final: 8 augusti.

Grupp A: Nederländerna, Montenegro, Norge, Japan, Sydkorea, Angola.

Grupp B: Spanien, ROK (ryska olympiska kommitténs lag*), Ungern, Sverige, Frankrike, Brasilien.

Herrar

Gruppspel: 24 juli–1 augusti. Kvartsfinaler: 3 augusti. Semifinaler 5 augusti. Bronsmatch och final: 7 augusti.

Grupp A: Norge, Frankrike, Tyskland, Brasilien, Spanien, Argentina.

Grupp B: Danmark, Sverige, Portugal, Japan, Egypten, Bahrain.

*Ryssland är avstängt från internationell idrott som OS- och VM-turneringar i två år på grund av dopningsbrott, men ryska idrottare får delta under neutral flagg.