Melker Svärd Jacobsson satte nytt personligt utomhusrekord i Polen. Arkivbild.
Melker Svärd Jacobsson satte nytt personligt utomhusrekord i Polen. Arkivbild. Bild: Erik Simander/TT

Sverige åkte ur lag-EM i friidrott

Sverige avslutade med fyra andraplatser – men åkte trots det ur lag-EM i friidrott. Det stora glädjeämnet? Örgrytes Melker Svärd Jakobsson som i Armand Duplantis frånvaro klev fram och slutade tvåa i stavtävlingen. "Det var kul att slå världsrekordhållaren Lavillenie", säger 25-åringen.

ANNONS

Lag-EM i polska Bygdgoszcz har nått sitt slut efter tre intensiva tävlingsdagar. För svenskt vidkommande slutade det med en niondeplacering – vilket innebär att Sverige tappar sin plats till lag-EM 2021.

Uttåget var dock inte helt utan svenska glädjeämnen.

I stavtävlingen blev det nämligen en överraskande andraplats för Melker Svärd Jacobsson. Armand Duplantis tackade nej till medverkan men i svensk-amerikanens skugga så höll 25-åringen från Örgryte IS fanan högt.

Med slutresultatet 5,71 meter satte Svärd Jacobsson inte bara nytt utomhusrekord med en centimeter, han förbättrade dessutom sitt årsbästa med 21 centimeter.

Slog Lavillenie

Grädden på moset? Att han samtidigt besegrade världsrekordinnehavaren Renaud Lavillenie som tog samma höjd men med fler rivningar.

ANNONS

"Jag är nöjd. Det var svårhoppat med mycket sidvind men 5,71 i första försöket är jag nöjd med utifrån omständigheterna", säger Melker Svärd Jacobsson i ett pressmeddelande.

"Det var kul att slå världsrekordhållaren Lavillenie. Det har jag bara gjort en gång tidigare och det var när han rev ut sig på ingångshöjden så det räknas kanske inte".

Svärd Jacobsson rev ut sig på 5,81. Den höjden klarade däremot hemmahopparen Piotr Lisek som i och med den noteringen vann tävlingen.

Bra gick det även för trestegshopparen Jesper Hellström, 24, som satte nytt personbästa i Bygdgoszcz. 16,53 räckte till en fjärdeplats för svensken.

Flera andraplatser

Även Kalle Berglund hade en fin kväll och slutade tvåa på 3 000 meter. Med en vass spurt noterades han för ett nytt personbästa med tiden 8.02,79.

"Jag är ganska nöjd även om målet var att vinna", säger Berglund.

Tvåa slutade även Erika Kinsey, som klarade 1,94 i höjdhoppstävlingen, och även Fanny Roos som noterades för 18,54 i kulstötning.

I tävlingen där vi hade störst förhoppningar om seger blev det dock inte mer än en blygsam tredjeplats. Daniel Ståhl, som har skämt bort oss med 70-meterskast i år, fick inte riktigt till det utan fick nöja sig med 61,38 meter.

ANNONS

Årets vinnare av lag-EM blev värdnationen Polen följd av Tyskland på silverplatsen och Frankrike som bronsmedaljör.

ANNONS