Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svensson redo för landslagsdebuten

Efter flera års skadeproblem får 19-åriga Elin Svensson göra sin landslagsdebut i helgen.… – Det känns jättehäftigt. Det är det här man har tränat för i alla år, säger Svensson.

För ett par veckor sedan kom beskedet att Elin Svensson från Askim är uttagen för att spela kval till lag-EM i Polen. Trots att hon bara är 19 år så har det varit en lång resa för att ta sig dit. En väg som varit kantad av en hel del skadeproblem, men också av en järnvilja att utvecklas i en sport som hon fick med sig med generna.

– Det är min farfar som grundade Askims badmintonclub. Vi bodde i Tyskland när jag var liten, men alla syskon började spela så fort vi flyttade hem till Sverige. Då var jag tio år och jag fastnade med en gång för badminton, säger Elin Svensson.

Hon fick en snabb utveckling och vann sex SM-guld som ungdomsspelare. I somras, efter att hon tagit studenten, bestämde hon sig för att flytta till Mülheim i Tyskland för att satsa helt på sporten.

– Jag har varit här och tränat rätt mycket tidigare. Jag har trivts väldigt bra, framför allt med sparringen. Det finns många bra damspelare här, så det kändes som ett bra steg.

Efter det har vardagen i Tyskland präglats helt av badminton.

– Jag bor nästan i hallen. Vi tränar sex timmar varje dag. Det är två badmintonpass och ett gympass och så brukar jag köra lite extra efter träningarna med.

Ett badmintonliv som erbjuder helt andra förutsättningar än det som hon lämnade i Göteborg.

– Hemma hann vi inte med inte med både gym och badminton. Här är det ett mer strukturerat upplägg med allt från kondition, gym och badminton. Det finns större resurser med fler tränare och spelare. Det har hjälpt mig med mina skador.

"Hårt jobb har varit min talang"

För det är först nu som Elin Svensson känner att hon kan träna fullt ut efter flera år av jobbiga skador.

– Det började när jag var 15 år, då fick jag stressfrakturer i båda smalbenen. Efter det har jag haft problem med ryggen och knät. Efter att haft problem med knät i två år fick jag operera det.

Hon säger att det är stödet från tränare och de runt omkring henne, i kombination med en oerhörd målmedvetenhet, som fått henne att orka komma tillbaka gång efter gång.

– Det har varit jättejobbigt. Jag är kanske inte den mest tekniska spelaren utan jag har jobbat och tränat väldigt hårt. Det har varit min talang, men det har också gjort att jag blivit skadad. Samtidigt så tycker jag att det varit värt varenda rehabtimme nu när jag börjar få tillbaka spelet och ser resultaten.

Redo för landslagsdebut

För en dryg vecka sedan tog hon sig till kvartsfinal i singel i Hungarian International, det är det bästa resultatet i svensk dambadminton på länge. Höstens prestationer är också det som ligger bakom landslagsuttagningen.

– Det var en jätteöverraskning, men tanke på att jag inte har kunnat visa så mycket de senaste åren. Men det känns jättehäftigt att få göra debut i seniorlandslaget. Det är det här man har tränat för i alla år, säger Elin Svensson.

I helgens kvalet möter Sverige Finland, Portugal och Slovakien. Elin Svensson är uttagen för att spela damsingel och tror att laget har goda chanser att ta sig vidare till lag-EM i vår.

– Vi har ett starkt lag med en bra blandning av rutinerade och unga spelare. Vi har en bra laganda och är supertaggade på det här.

Landslaget blir ett stort steg för Elin Svensson, men målsättningen är ändå betydligt högre än så.

– Jag har alltid velat komma med till OS. Sedan är det klart att jag vill ta medaljer på mästerskap. Det är den största drömmen och det som gör all plåga värd det. Det är höga målsättningar, men det har jag haft sedan jag var liten och det tänker jag fortsätta med. Vi får se hur långt det bär.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.