Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Markus Rosenberg: "Tror du att Kim Källström kommer att klara sig bra i allsvenskan?" Anders Svensson: "Absolut". Arkivbild.

Svensson om Källström: Lyfter hela serien

Kim Källström återvänder till fotbollsallsvenskan efter 14 år. Hur är det att leva under pressen som före detta firad landslagsspelare? Både enkelt och svårt, om man ska tro Anders Svensson och Markus Rosenberg.

Kim Källström har en gedigen meritlista när han gör comeback i allsvenskan. Under den långa utlandssejouren blev det bland annat sex säsonger i europeiska toppklubben Lyon och ett gästspel i Arsenal.

Den 34-årige mittfältaren avslutade sin landslagskarriär i och med EM i Frankrike i fjol, efter 131 landskamper.

Många, inte minst nygamla klubben Djurgårdens supportrar, väntar sig en succéåterkomst.

Är det givet att det blir så, eller kan trycket bli för stort?

"Väldigt turbulent"

Anders Svensson, mångårig kollega och konkurrent till Källström på det centrala mittfältet i Blågult och numera expertkommentator på Discovery, minns att han hade vissa farhågor inför flytten hem till Elfsborg från Southampton och Premier League 2005.

- Man lämnade kanske inte som hjälte men som en väldigt populär spelare. När man kom hem hade man höga förväntningar på sig. Det är klart att det var en press. Man hade varit uppskattad tidigare så man undrade om man skulle kunna leverera på samma nivå, säger Sveriges meste landslagsman.

Svensson gjorde fyra år i Southampton och återvände i ett tidigare skede av karriären än Källström, som 29-åring – men trodde inte att han skulle hålla på så länge som han gjorde.

- Det var väldigt turbulent under det sista halvåret utomlands. Jag trodde kanske inte att jag hade så många år kvar. Jag visste inte att jag skulle spela i tio år till, säger han.

Tog SM-guld

Återkomsten blev precis så bra som han velat. Omklädningsrummet var välkomnande och Svensson glänste på planen.

- Jag hade många kompisar kvar i laget och såg fram emot att spela fotboll för att det var roligt. Jag ville njuta igen. Andra året tog vi SM-guld. Det var en skräll och det blir förstås ännu roligare när det går bra, säger han.

Svensson tror på Källström.

- Kim har spelat i stora klubbar i Europa och är van att spela under press. Han drivs av det. Han är otroligt mentalt stark. Det spelar ingen roll om Kim missar fem passningar i rad, han vill ändå ha bollen. För mig som följer allsvenskan är det jäkligt roligt att han kommer hem. En så bra spelare lyfter hela serien. Det är en spelare som har något som få andra har: passningsspelet och tryggheten på planen. Jag är övertygad om att det går bra för Kim och jag tror inte att han behöver något råd från mig, säger han.

Svår liga

Markus Rosenberg kom tillbaka till svensk fotboll och Malmö FF från West Bromwich 2014, efter nio år utomlands.

- Det var en fantastisk känsla. När jag blev proffs drömde jag om att komma hem och spela för Malmö FF, utan att glömma nuet när jag var i Europa. Och jag känner bara positiva "vibbar" med allt, säger han.

Stjärnanfallaren, med 33 landskamper på meritlistan, har inte haft några problem med pressen utifrån.

- Fotbollen har ju blivit mycket, mycket större i allsvenskan och Malmö de senaste åren. Men fotbollen utomlands var också väldigt stor. Man har levt med det och det är en vardag. Man tänker inte riktigt på det, säger Rosenberg, som tog SM-guld med Malmö 2014 och i fjol.

TT: Finns det några fällor man kan gå i som hemvändare?

- Självklart. Den stora fällan är att man tror att allsvenskan är dålig. Den är minst lika svår som de andra ligorna. Svenska lag är otroligt bra defensivt. Många lag ute i Europa i många ligor koncentrerar sig väldigt mycket mer på det fina spelet, det offensiva spelet. Skulle man tänka att det här är en lätt serie så gör man fel.