Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/5

Svenskt VM-silver – tappade guldet på sista skyttet

Ett vunnet silver eller ett missat guld? Sveriges VM-silver i damstafetten hade känslan av både och. Anna Magnusson gav Hanna Öberg guldläge – men den svenska stjärnan sköt bort det gyllene läget och fick i stället köra hem silvret.

Anna Magnusson på tredjesträckan var en nyckelsträcka för Sverige. Hon gick ut som fyra, 23 sekunder bakom USA, efter att både Linn Persson och Mona Brorsson gjort ett bra jobb på sina sträckor.

Och Magnusson skulle köra upp Sverige till ett ännu bättre läge. Efter fullt skytte och imponerande åkning kunde hon växla över till barndomsvännen Hanna Öberg – i ledning, i guldläge, 17 sekunder före USA.

– Otroligt kul. Jag försökte verkligen njuta i dag. Och det var inte svårt, säger Magnusson i SVT.

– Jag är jättestolt och nöjd över att kan lyckades klara skjuta fullt.

Problem med extraskottet

Mona Brorsson, som körde andrasträckan, imponerades av lagkamraten.

– Alltså det Anna gör. Jag vet inte om folk förstår hur stark mentalt hon är, säger Mona Brorsson i SVT.

Hanna Öberg fick ett superläge. Men plötsligt var VM-guldmedaljören i distans inte lika säker på skjutvallen som hon brukar vara. Efter två bom i liggande skulle strulet bli ännu värre i stående. Öberg fick använda alla tre extraskott och hade dessutom problem att få in det sista av dem.

"En drömdag"

Hon tappade ledningen till Marte Olsbu Røiseland och fick se guldchansen försvinna.

– Silver är fantastiskt, det är jättebra. Men jag är inte ärlig om jag inte säger att jag... Jag hade chansen och jag tog den inte riktigt i dag, säger Öberg i SVT.

Svenskan kämpade för att komma ikapp norskan, men avståndet var för stort. Sverige tog silvret, och även om det var en känsla av ett missat guld i luften var det samtidigt den första VM-medaljen i stafett på 31 år.

– De andra tjejerna gjorde det helt fantastiskt. De har verkligen haft en drömdag alla tre, och det är helt fantastiskt att se. Att Anna liksom inte har några problem, hon bara kör. Och de andra också, helt fantastiskt, säger Öberg.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.