Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/8

Svenskt VM-silver – sjätte medaljen säkrad

Sverige har tagit sin sjätte medalj i skidskytte-VM. Efter en supersträcka av Sebastian Samuelsson säkrade herrarna silver i stafetten.

De svenska damerna missade medalj. Herrarna gjorde det inte. De säkrade den första svenska VM-medaljen i en herrstafett sedan 1967.

Sverige har nu tagit sex medaljer, ett guld, tre silver och två brons, i VM vilket är rekord för ett svenskt landslag.

– Det visar väl vilket starkt lag vi är. Jag tycker herrstafetten är otroligt häftig för det är den vi använder som motivation under sommar och höst. Vi tränar och pushar varandra tillsammans för vi vet att den där stafetten kommer och då vill man inte svika laget. I dag gör vi fyra fantastiska sträckor – annars tar man inte medalj, säger Samuelsson.

LÄS MER: Skottheim fick tröstas efter medaljmissen

Herrstafetten började annars sisådär för Sverige.

Peppe Femling hade lite problem i liggskyttet och tvingades till tre extraskott där, men revanscherade sig med fem träff i stående. Han växlade som elva, 48 sekunder efter Norge som redan då hade ryckt åt sig en rejäl ledning tack vare Sturla Holm Lægreid.

En sträcka senare var Sveriges avstånd upp till Norge ungefär lika stort, men Jesper Nelin hade fört upp de blågula till en åttondeplats. Nelin var precis som Femling felfri i ståskyttet och då fick Sverige bland annat kontakt med Frankrike, en av de stora favoriterna, efter att Quentin Fillon Maillet dragit på sig en straffrunda.

På tredjesträckan var det på nytt liggskyttet som spökade när Martin Ponsiluoma fick skjuta två extraskott, vilket gjorde att avståndet uppåt växte och inte krympte. Ponsiluoma missade ett ståskott också, men det var han inte ensam om och Sverige hade lite medaljvittring inför sistasträckan.

LÄS MER: Sebastian Samuelsson: Längd är väl 30 år bakom oss

Norge ledde redan överlägset, 48 sekunder före Ukraina, medan Sverige låg sexa och hade 17 sekunder upp till det ryska laget på bronsplats.

Supersträcka av Sebastian Samuelsson

Sedan löste Sebastian Samuelsson resten. 23-åringen kunde efter en supersträcka med felfritt skytte och bra åkning köra in Sverige på silverplats bakom överlägsna Norge. Samuelsson kunde till och med ta en svensk flagga på upploppet.

– Jag kände mig ändå förvånansvärt cool, Samuelsson till SVT.

LÄS MER: Bø om Samuelssons firande: "Lite i överkant"

– Jag ville bara fokusera på mitt och kände att jag kom in i ett jättebra flyt. Jag kände själv att det där var snabbt och sedan var det inget att spara på.

Samuelsson hyllades av sina lagkamrater.

– Helt galen alltså. Är det nån man inte vill möta på ett sista skytte eller spurtvarv är det nog "Sebbe" tror jag, säger förstasträckans Peppe Femling till SVT.

– Det han gör på slutet är verkligen kungligt, säger Nelin.

Det ryska gick ut som tvåa efter sista skyttet men blev omåkta av Sverige och fick nöja sig med brons.

Medaljrekordet är alltså slaget för Sverige men mer kan det bli – på söndagen avslutas mästerskapet på masstarter och chans till fler medaljer.

De svenska medaljerna

Brons i mixedstafetten: Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson, Linn Persson, Hanna Öberg

Guld i herrarnas sprint: Martin Ponsiluoma

Silver i herrarnas jaktstart: Sebastian Samuelsson

Silver i damernas distans: Hanna Öberg

Brons i singelmixedstafetten: Sebastian Samuelsson, Hanna Öberg

Silver i herrstafetten: Peppe Femling, Jesper Nelin, Martin Ponsiluoma, Sebastian Samuelsson

LÄS MER: Hanna Öberg och Sebastian Samuelsson tog VM-brons

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.