Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Hej

1/3

Svenskt rekord av Lovisa Lindh: "Det är sjukt"

Lovisa Lindh är Sveriges bästa 800-meterslöpare genom tiderna. På Diamond League-galan i Lausanne slog hon Abeba Aregawis svenska rekord med tiden 1.58.77. – Nu mår jag jag bra, säger hon till GP.

Startfältet var otroligt starkt med bland annat OS-tvåan Francine Niyonsaba från Burundi. Men Lovisa Lindh visade att hon blir att räkna med i kommande VM. 

Från en position långt ner i fältet spurtade hon sig hela vägen fram till en sjätteplats – och en plats högst upp på listan över svenska 800-meterslopp. 

Utraderat är Abeba Aregawis svenska rekord. Istället är det nu Lovisa Lindh som innehar rekordet med tiden 1.58.77. 

– Jag jag fick starta på gemensam bana och då vill man gärna springa på så man håller sin banan, men det andra öppnade så fruktansvärt fort. Jag pinnade på så bra jag kunde men det gick riktigt snabbt. Jag var trött på slutet kan man säga, säger hon.

När GP träffade henne inför säsongen var det just det svenska rekordet som var det uttalade målet med säsongen. Nu är det hennes. 

– Jag såg efter 600 meter att det hade gått snabbt,och då fick jag lite extra krafter. Jag var väldigt trött men alla andra var också trötta, det var väldigt mycket mjölkjsyra på upploppet, säger hon.

Hade du på känn att rekordet var i fara?

– Jag sneglade lite på klockan när jag kom de sista metrarna och då kände jag att det här var nog ändå under mitt pers. Och då är rekrodet väldigt nära. Men det blev en rejäl putsning. Under 1.59... det är sjukt!

Hur smälter du det här i kväll?

– Nu har jag precis gjort dopingkontroll och är på väg till hotellet. Jag har gått och tittat på buffen hela dagen så jag ska njuta av den. Sedan åker jag hem imorgon och landar lite inför Göteborgs GP på tisdag.

Med rekordet i hamn väljer Lovisa Lindh att avstå från fredagens Lag-SM. 

– Jag hinner inte hem till det, tyvärr. Jag behöver ha lite krut kvar i kroppen till på tisdag. 

Hamnade långt bak

Loppet gick otroligt fort redan från det att pistolen ljöd. Den Kungälvsfostrade Lindh såg länge ut att få det tufft. I inledningen av loppet fastnade hon mitt i fältet och efter ett varv var det långt upp till de ledande positionerna. Men det spelade föga roll när tempot var uppskruvat till max och hon sprang på en tid hon inte varit i närheten av innan. 

För dagens 1.58.77 är inte bara en rejäl förbättring av Aregawis rekord. Det är också ett personligt rekord på nästan en halv sekund och första gången en svensk kvinna springer under drömgränsen 1.59. 

Skoog trea

För ett annat svenskt medaljhopp – Armand Duplantis – blev kvällen inte lika lyckad. Supertalangen stannade på 1.73 och blev sjua i en stavhoppstävling som höll hög klass. 
Sofie Skoog, Stefan Holms höjdhoppsadept, imponerade dock och blev trea med finfina 1.93. 

– En bra kväll för svenskarna tar jag med mig. Lovisa Lindh; vilken fantastisk löpning och avslutning som ger svenskt rekord, säger SVT:s expert Kajsa Bergkvist. 

 

 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.