Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Svenskt rekord av Angelica Bengtsson i VM

Angelica Bengtsson imponerade stort i VM-finalen. I fjärde (!) försöket, med en förstörd och en försvunnen stav, gled svenskan över 4.80.

Det var stor dramatik i VM-finalen i stavhopp när Angelica Bengtsson skulle göra sitt tredje försök på svenska rekord-höjden 4.80.

Inför tredje försöket bytte Bengtsson till en styvare stav. Det skulle visa sig bli ödesdigert. Staven knäcktes i upphoppet och hela Khalifa Stadium höll andan. Hur hade det gått för svenskan som såg ut att ha fallit handlöst bakåt?

Men småländskan var snart uppe på benen igen och vinkade lugnande till publiken. Att staven gick sönder innebar dessutom att hon fick ytterligare en chans på den svenska rekordhöjden.

– Jag fattade inte att jag hade brutit staven förrän domaren sa att jag fick ett försök till på mig för att jag hade brutit den. Jag låg bara där i gropen och visste inte. Jag har alltid velat bryta staven, och ska man göra det någon gång ska man väl göra det i en VM-final, säger hon.

Efter stavbrottet kom nästa problem. Bengtsson kunde inte hitta sin tidigare stav, som hon lagt undan efter andra försöket på höjden.

Det såg på TV-bilderna ut som att hon till slut fick låna en stav av fransyskan Ninon Gullion-Romarin, men det skulle visa sig att hon av misstag hade lagt i Angelica Bengtsson stav i sitt fodral.

– Det var väldigt kaotiskt. Hon var jättegenerad, säger Bengtsson. .

"Så galen tävling"

Trots kaoset klarade Bengtsson 4.80 vilket innebar svenskt rekord (det tidigare rekordet var 4.76 och tillhörde Bengtsson själv).

– Det gick jättebra. Jag visste att adrenalinnivån var väldigt hög så det var bara att göra hoppet tekniskt rätt. Det var nog att jag inte hann tänka som gjorde att jag klarade det. Jag hade inte riktigt räknat med att komma sexa genom att hoppa 4.80. Jag är jätteglad. säger hon.

Från läktarplats såg landslagskollegan Armand Duplantis bragdhoppet:

– Det är en av de mest imponerade sakerna jag sett i hela mitt liv. Det var galet. Jag hade inte kunnat göra det. Du måste vara så mentalt tuff för att klara av det där. Du kan inte lära ut sådant, säger han till SVT.

Bengtsson slutade till slut sexa i en final som var tidernas bästa och avgjordes dramatiskt med att ryskan Anzhelika Sidorova gick förbi Sandi Morris och knep guldet på 4.95.

Håll dig uppdaterad med vårt nyhetsbrev

Alexander Olausson guidar till den bästa sporten vid sidan av eliten. För att anmäla dig behöver du ett digitalt konto, vilket är kostnadsfritt. Anmäl dig här.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.