Ebba Andersson och Frida Karlsson fixade medalj nummer 10 och 11 för Sverige i skid-VM – nytt rekord.
Ebba Andersson och Frida Karlsson fixade medalj nummer 10 och 11 för Sverige i skid-VM – nytt rekord. Bild: PATRICK STEINER

Svenskt medaljrekord efter Anderssons nya VM-succé

Sverige upplever sitt bästa längd-VM någonsin. Det såg Ebba Andersson till, genom ett tidigt ryck på damernas avslutande tremil – samtidigt som Frida Karlsson säkrade bronset.
– Jag känner mig stark från start till mål, säger Andersson i Viaplay.

ANNONS
|

Damernas sista VM-lopp inleddes med stor försiktighet. Ingen vågade dra i från tidigt och drygt tolv kilometer in var det fortfarande ett stort samlat fält.

Men drygt halvvägs in kom rycket – från Ebba Andersson.

Svenskan, som tidigare under mästerskapet hade två medaljer, guld och brons, tog kommandot och skaffade sig en rejäl lucka – 30 sekunder ner till tvåan, norskan Anne Kjersti Kalvå.

– Jag kände mig stark från start till mål, säger Ebba Andersson.

”Uppvisning av Ebba”

Därefter hade Andersson kontroll över loppet och kunde säkra ännu ett guld – hennes andra i det här mästerskapet och Sveriges fjärde, vilket aldrig tidigare har hänt.

ANNONS

– Det är en sådan uppvisning av Ebba. Man blir orolig under loppet ifall avståndet ska minskas. Vi ropade mycket i radion och insåg att avståndet bara växte och växte. Det är otroligt skönt, säger landslagschefen Anders Byström i Viaplay.

Och den svenska medaljsuccén slutade inte där. Frida Karlsson hade silvret i siktet, men efter en tuff kamp med Kalvå slutade Karlsson trea – hennes tredje medalj i Planica, tidigare hade hon två silver.

I och med segern är Ebba Andersson första svenska att ta VM-guld på distansen sedan tremilen infördes 1989.

– Herregud... jag känner mig jättenöjd med mästerskapet, att dessutom få avsluta precis som jag började. Jag hade jättebra skidor och kunde njuta, även om det var en tuff distans, säger Andersson.

Svahn fyra

De nya medaljerna innebär också att Sverige sätter nytt medaljrekord. I hemma-VM i Falun 2015 tog man nio – nu är medaljskörden elva.

– Det är sjukt skönt efter de senaste dagarna och allt vad som hade hänt (konflikten med vallateamet). Jag är så otroligt stolt över hela gänget. Det ska inte gå att ta två medaljer med dåliga skidor. Nu ska vi fira, säger Byström med ett snett leende.

För Linn Svahn slutade loppet med en fjärde plats, tre sekunder bakom Frida Karlsson. Svahn gjorde tävlingscomeback i december efter nästan två år med en axelskada.

ANNONS

– Vilket fantastisk lopp Linn gör, med tanke på hennes historik. Det är fantastiskt gjort av henne, säger Anders Byström.

För Anne Kjersti Kalvå blev det silver.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS