Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/4

Svenskt medaljhopp i orienterings-VM: "Drömmålet"

Sverige åker till VM i Estland med medaljchanser. Lina Strand från Göteborg tror på laget i stafetten. – Där har vi störst medaljchans, säger hon.

Det svenska VM-laget har en tuff utmaning framför sig. För några veckor sedan var de i Estland på ett träningsläger och rekade området de kommer att tävla i.
– Vi vet mycket väl vad som väntar. Det är mycket undervegetation som gör det svårforcerat att ta sig fram. Löpningen kommer bli tung, säger förbundskaptenen Håkan Carlsson.
– Men det är tufft och tungt för alla. Medeldistansen är lite snällare i alla fall.

Men laget har de senaste åren fått känna på tuff terräng vid ett flertal tävlingar.
– Vi har lärt oss att behärska den. Det gäller att vara distinkt och fokusera på att springa så rakt och rätt som möjligt. Vi är trygga i vår vetskap om vad som behövs.

Lagkänslan viktig

Han beskriver laget som starkt. De är laddade till tänderna och i deras interna Facebook-chatt florerar taktiksnack, peppning och ren glädje.
– Vi kommer att vara med och fajtas om medaljerna varje dag. Styrkan i laget är att vi är ett brett landslag och inte beroende av enstaka stjärnor. Den goda prestationsförmågan kommer av att alla är så duktiga på att höja varandra. Det har gjort så att vi har tagit klivet mot världstoppen.

Vilka som får springa stafetterna tas ut närmare start. Håkan Carlsson har koll på vilka av konkurrenterna som kan bli farliga i dessa tävlingsgrenar.
– Maja Alm från Danmark är oerhört duktig. Men det är även de ryska och schweiziska tjejerna, säger förbundskaptenen.

Siktar på personbästa

Lina Strand från Majornas OK kommer att springa sprint och medeldistans. Hon känner att hon har medaljchanser i sig men siktar i första hand på att slå sitt eget mästerskapsrekord, som är topp åtta.
– Jag vet att det finns en realistisk chans till medalj och att det inte behövs några ytterligheter för att det ska ske. Det är första gången jag känner så i ett mästerskap, säger 28-åringen och fortsätter:
– Medalj är förstås drömmålet, men jag känner inte att jag måste ta det för att vara nöjd. Målsättningen är att slå min bästa placering.

Hon hoppas att hennes form i sprint- och medeldistanserna ska räcka för att få springa stafetten, där hon i sådana fall får springa den första sträckan, som hon har gjort mycket tidigare.
– Jag är förberedd, men det är väldigt jämnt mellan oss som är med. Det är en speciell känsla att tävla tillsammans som ett lag så jag förbereder mig väldigt mycket för stafetten om jag blir uttagen.

Nu har en nervositetskänsla börjat smyga sig på.
– Den kommer alltid oavsett så det är ett bra tecken, säger Lina Strand.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.