OS-guldmedaljören Peppe Femling var med i den fiaskoartade herrstafetten i Canmore, Kanada. Arkivbild.
OS-guldmedaljören Peppe Femling var med i den fiaskoartade herrstafetten i Canmore, Kanada. Arkivbild.

Svenskt herrfiasko – avplockat i stafetten

Det blev ett stort svenskt stafettfiasko i kylan och vinden i Canmore, Kanada. Herrlaget var så långt efter att de plockades av banan i skidskytteloppet – damerna slutade på 13:e plats.

ANNONS
|

För snart ett år sedan överraskade de svenska skidskytteherrarna idrottsvärlden och tog OS-guld i stafett i Pyeongchang. Under fredagens världscupstafett i ett kraftigt kyl- och vindslaget Canmore i Kanada fick Sverige inte ens gå i mål.

På grund av den stora tidsdifferensen blev det blågula landslaget bortplockat från banan under den avslutande fjärdesträckan.

Gabriel Stegmayr, Peppe Femling, Simon Hallström och Torstein Stenersen var då flera minuter från toppnationerna Norge, Frankrike och Ryssland.

Norge vann med en minut

Även mellan tättrion var det stora avstånd. Segrande Norge, som använde sju extraskott, gick i mål 1.10 före tvåan Frankrike. Trean Ryssland hade 1.48 upp till norrmännen. Tolfteplacerade Vitryssland var sista nation i mål, nästan sex och en halv minut bakom Norge.

ANNONS

Sverige, som hade fem straffrundor och utnyttjade elva extraskott, var bäst av det nio lag som varvades och inte kom i mål. De svåra förhållandena var en bärande orsak till det fiaskoartade resultatet som var Sveriges klart sämsta den här säsongen, efter en seger, en femteplats och en sjätteplats tidigare.

Damerna knappt bättre

Även i damstafetten hade många nationer stora problem, differenserna var uppseendeväckande och ett B-betonat Sverige långt efter.

Ingela Andersson, Felicia Lindqvist, Elisabeth Högberg och Johanna Skottheim fick däremot genomföra loppet och slutade på 13:e plats. Damerna, som tog OS-silver förra året med en annan uppställning, använde elva extraskott och var till slut knappt fem och en halv minut bakom segrande Tyskland.

Även för damlaget var det den sämsta stafettplaceringen hittills den här säsongen efter en andraplats, en fjärdeplats och en sjundeplats.

TT

ANNONS