Sveriges Calle Halfvarsson vid målgång på 15 kilometer fristil under världscupen i längdskidor i Lillehammer.
Sveriges Calle Halfvarsson vid målgång på 15 kilometer fristil under världscupen i längdskidor i Lillehammer. Bild: Fredrik Varfjell/NTB/TT

Svenskt fiasko i Lillehammer: "Det håller inte"

Dåligt med snö. Dåligt med svenskar i toppen. Lördagens skiathlon fick göras om till 15 kilometer fristil, och William Poromaa blev i sin säsongsdebut bäste svensk – som 31:a.
– Det håller inte så som vi åker nu, säger Calle Halfvarsson, på 40:e plats, till Aftonbladet.

ANNONS

Det skulle bli ett av världscupvinterns få lopp på OS-distansen skiathlon. Men snöbrist gjorde att arrangörerna i Lillehammer fick tänka om, och i stället göra om loppet till halva sträckan: 15 kilometer i fristil.

För svensk del blev det ingen vidare tävlingsdag. William Poromaa inledde offensivt i sin första världscupstart för säsongen – en förkylning stoppade honom från både Sverigepremiären i Gällivare och världscuppremiären i finländska Ruka – men tappade allt mer under loppets gång.

Norsk trippel

20-åringen blev visserligen bäste svensk för dagen, men var ändå inte bättre än 31:a, och tog därmed inte ens världscuppoäng. Poromaa var till slut 1.17 bakom norrmannen Simen Hegstad Krüger som vann före sina två landsmän Hans Christer Holund och Martin Løwstrøm Nyenget.

ANNONS

– Det var ovant. Det känns skönt att vara i gång, och det var min premiär så jag tycker ändå att kroppen kändes helt okej. Det är dumt att förvänta sig supermycket i första tävlingen, säger Poromaa till Viaplay.

– Man hoppas ju att det ska gå superbra direkt, men jag har både varit sjuk och inte heller haft den start jag har velat. Det kommer säkert kunna ta lite tid innan jag är fullt tillbaka.

Norge hade hela sju åkare bland de nio främsta.

Kontrasten mot det svenska herrlaget kunde inte varit större för dagen.

OS-formen avlägsen

Leo Johansson blev 35:a, Calle Halfvarsson 40:e, Fredrik Jonsson 51:a, Johan Herbert 52:a och Fredrik Andersson 66:a.

Halfvarsson medger att det var lite av en fiaskotävling för Sverige.

– Lite så är det väl. Vi ska vara där framme, vi är tillräckligt starka. Vi ska åtminstone ha några topp 30, och helst ska vi ha några topp 20 och topp 10 också. Det håller inte så som vi åker nu, det funkar inte. Det är lite konstigt att vi inte har någon på topp 30, då är det kanske några andra problem som har varit i dag också, säger Halfvarsson till Aftonbladet.

ANNONS

OS i Peking, två månader bort, känns just nu avlägset, säger 32-åringen.

– Jag ser inte riktigt vad jag ska till OS och göra om jag inte platsar där eller inte har något med toppstriden att göra, säger Halfvarsson.

– Men vi får se. Jag ger inte upp än.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS