Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Svenskt EM-brons i spektakulära extremsporten

Joacim Nymann hade varit sjuk och tyckte trialbanan var farlig. Då tog han ett historiskt EM-guld. – Jag är så glad, säger han. Kolla in 21-åringens tricks i sina egna videor.

EM i cykeltrial avslutades i Le Puy en Velay i helgen och för första gången stod en svensk på pallen.

Joacim Nymann hade tagit sig till final genom att bli fyra i semifinalen. Först körde de tre som placerat sig på plats fyra till sex sina sektioner, två varv, i en grupp i finalen.

– Det var inte jättebra byggt från första början. Jag såg inte jättemycket fram emot att köra banan. Sektionerna var lite läskiga och ganska farliga. Allt eftersom gick det bra och jag tog ledningen, men det var några saker som jag kunde ha gjort bättre. Andra varvet gick skitbra, säger Joacim Nymann. 

 

Såg inte resten av finalen

Han var överlägset bäst i sin grupp och skickades in i sekretariatet för en eventuell dopingkontroll om han skulle hamna på pallen. Då var han ganska säker på att det skulle bli en fjärdeplats.

– Jag kunde inte se de andra köra, men kunde se på resultattavlan. Och sen blev jag ju jätteglad.

Före honom kom två av världens främsta trialcyklister, Abel Mustieles, regerande världsmästare, som tog guldet och Benito Ros på silverplatsen, båda från Spanien.
Inför säsongen Joacim Nymann han byggt upp sig både fysiskt och mentalt med hjälp av tränarna och rådgivarna Björn Månsson, Emil Edmar och Fredrik Vad Jensen.

Den svenske cyklisten fick en bra start i våras före första bakslaget. Han blev sjuk, men åkte till Frankrike i mitten av juli för en världscuptävling enbart för att få med sig ett resultat. Han slutade på 15:e plats. 

 

"Tyngdlagsupphävande prestation"

21-åringen, som kör för klubben Kinds GoGreen CK, har länge varit överlägset bäst i Sverige är just nu åtta, före EM-resultatet räknats in, på världsrankingen. 

– Jag visste att jag hade kapacitet att ta en medalj. Men det har även åtta andra i min klass som kör. Vid minsta misstag är man ute direkt. 

EM-bronset välkomnas av Svenska cykelförbundet.

- Joacim Nymanns tyngdlagsupphävande prestation är väldigt kul och ger unga cyklister, inte bara i trial, motivation att tävla, säger generalsekreteraren Lena Alfvén. 

Närmast väntar en fortsättning av världscupen i Österrike innan han kommer hem igen.

– Efter medaljen åt vi lite middag med landslaget. Jag får fira ordentligt hemma, säger Joacim Nymann. 

 

 Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.