Rusadas antidopningslaboratorium i Moskva. Arkivbild.
Rusadas antidopningslaboratorium i Moskva. Arkivbild.

Svenskt dopningsupprop mot Ryssland: "Orolig"

Sverige och 15 andra länders nationella antidopningsorganisationer kräver ett snabbt agerande mot Ryssland efter den missade tidsfristen. "Vi tycker att det är oerhört viktigt", säger Christine Helle, chef för Svensk antidoping.

ANNONS
|

Tillsammans med tre nordiska grannländer och även länder som USA, Frankrike och Tyskland, har Svensk antidoping skrivit under ett upprop där man kräver att den internationella antidopningsorganisationen Wada agerar omgående och tar beslut om den ryska antidopningsorganisationen Rusada. Detta sedan Rusada har misslyckats med att presentera all data för Wadas kontrollanter innan tidsfristen löpte ut vid årsskiftet.

"Vi tycker att det är oerhört viktigt att Wada nu visar en stark och avgörande åtgärd för att dopingreglerna skall vara desamma för alla idrottare och alla nationer. Det är nödvändigt för att det globala antidopningsarbetet ska ha ett högt förtroende. Det är det enda sättet vi kan visa de rena idrottarna att de tävlar i ett rättvist och jämställt fält", säger Christine Helle i ett uttalande från Riksidrottsförbundet.

ANNONS

Avstängningen hävdes

I uppropet skriver de nationella antidopningsorganisationerna, som ingår i Nado, att de "begär att Wada ska förstå det allvarliga med den missade tidsfristen och kräver att en förnyad prövning görs omedelbart".

"Efter mer än tre års utredande, obeslutsamhet och kompromissande som svar på tidernas största dopningsskandal är det dags att visa att ingen enskild person eller nation är undantagen överenskommelserna i Wada."

I september beslutade Wada att häva avstängningen mot Rusada. Villkoret var att Wadas personal skulle få tillgång till all data från Rusadas laboratorium i Moskva före årsskiftet.

Svenske skidskyttestjärnan Sebastian Samuelsson, guld- och silvermedaljör vid OS i Pyeongchang, är kritisk mot Wadas agerande.

"Blivit en fars"

- Det känns nästan som det blivit en fars. Det är mycket som inte fungerar som det ska. De (Wada) återinförde Rusada i september trots att de inte uppfyllt kriterierna, säger han till SVT och fortsätter:

- Jag är orolig om Wada gör en kompromiss igen. Gör man det tror jag de spelat ut sin roll lite grann. Från början var man förvånad, nu känner man att det inte är antidopning som är största anledningen. Man har inte en tillräckligt hård linje och gullar med ryssarna.

ANNONS
TT

Fakta: Rysk dopning

Den utbredda ryska dopningshärvan blev först känd inom friidrotten 2014. Internationella antidopningsbyrån Wada startade en oberoende utredning ledd av juristen Richard McLaren.

McLarens rapport släpptes i två delar 2016. Den första, släppt i juli, visade hur rysk dopning hade beordrats och möjliggjorts av den ryska regeringen under OS 2012, friidrotts-VM 2013, OS 2014 och sim-VM 2015.

Enligt McLaren användes ett särskilt system för att byta ut dopningsprover under OS i Sotji 2014. Han hävdade också att den ryska säkerhetstjänsten var direkt inblandad för att mörka idrottares dopning i samband med vinterspelen 2014.

Rapporten ledde till att Wada stängde av Rysslands antidopningsbyrå Rusada och dopningslaboratoriet i Moskva. Det ledde till att Ryssland blev avstängt från OS i Pyeongchang i februari. Endast de ryska idrottare som det inte fanns någon dopningshistorik kring fick ställa upp, då under neutral flagg. Endast fyra ryska skidskyttar var med i Sydkorea.

Tidigare i höst hävde Wada avstängningen mot Rusada och antidopningsbyråns laboratorium i Moskva.

ANNONS