Per Johansson. Arkivbild.
Per Johansson. Arkivbild.

Svensklagets tränare älskar titelkravet

I fjol tog det stopp i semifinal. Den här gången ska Isabelle Gulldén, Nathalie Hagman och Sabina Jacobsen nå hela vägen i Champions League-handbollen. Lotsen Per Johansson tyngs inte av kraven.

ANNONS
|

För ett år sedan ledde Per Johansson storklubben CSM Bukarest till tredje plats i Champions League.

Efter en säsong i Boden och ett VM-inhopp som gav ett treårskontrakt som förbundskapten för Montenegro är den handelsresande tränaren tillbaka i Rumänien.

Den här gången är det titeln som gäller. Första hindret på vägen är ungerska Györ, som har fördel av att Final Four avgörs i Budapest.

- Det kokar i både Ungern och Rumänien. Det kommer väl att vara 8000 ungrare och förhoppningsvis 2000 rumäner på plats. Idrotten betyder mer här än i Sverige. Det märks tydligt, säger Johansson.

ANNONS

Den förra svenska förbundskaptenen trivs i hetluften. Han besväras inte av att "alla" kräver seger.

När han tillträdde uppdraget sade han att allt utom en Champions League-titel är ett fiasko.

- Det behöver inte vara synonymt med att det är rimligt och jag tycker nog inte det. Men mentaliteten här nere är sådan. Man går på stan och blir stoppad: "Ta hem trofén, se till att vinna mot ungrarna". Det är ingen som hymlar och det kan vara ganska skönt. Vi åker dit för att vinna. Det finns inget annat, säger han.

Vill bryta barriärer

Johansson ledde det svenska landslaget från 2008 över OS i London 2012. Därefter gjorde han tre säsonger som tränare för Kungälv innan han gjorde comeback i rampljuset, som inhoppande tränare för Bukarest, förra säsongen.

- Jag drivs av att jobba med de bästa och mot de bästa. Man måste vara skarp varje dag och ibland två gånger om dagen. Alla som jobbar med rockmusik vill väl spela i Madison Square Garden och som journalist vill man väl någon gång skriva för New York Times. Drivkraften är att komma längre, att bryta barriärer.

ANNONS

För att nå ända fram krävs anpassning.

Den grundläggande ledarfilosofin är densamma var Johansson än befinner sig – inte minst fokuset på försvarsspelet. Men i relationen till spelarna är han något av en kameleont.

Ibland känner han sig mer hemma i Rumänien, och i Montenegro, än i Sverige.

- Jag tror att min ledarstil passar bra med östeuropéer. Det är raka rör och man kan driva på lite mer. Man kan ställa högre krav. Jag är mycket tuffare här. Tydligare och tuffare.

"Väldigt central"

I Bukarests trupp samsas spelare från åtta länder. Enligt Johansson är östeuropéerna mer individualistiskt lagda medan spelarna från Skandinavien tänker mer på laget.

Därmed fyller den svenska trion och inte minst Isabelle Gulldén, lagets spelfördelare, en viktig roll som sammanhållande länk. Gulldén, som är klar för franska Brest från och med nästa säsong, är inne på upploppet i Bukarest.

- Hon är väldigt central i allt. Som playmaker i den här delen av världen ska man kunna hantera otroligt mycket. Det jag gillar med "Bella" är att hon är lika bra bakåt som framåt. Det är inte många playmakers som är det på den här nivån, säger Per Johansson.

ANNONS
TT

Fakta: Per Johansson

Född: 10 november 1970 (47 år).

Yrke: Handbollstränare.

Klubbar: Kroppskultur 1993–97 (herrar), Alingsås 1999–2002 (herrar), Kungälv 2014–17 (damer), Bukarest 2017 (damer), Boden 2017–18 (damer), Bukarest 2018– (damer).

Landslag: Sverige 2008–12 (damer), Montenegro 2017– (damer).

Fakta: Final Four

Final Four i Champions League spelas i Budapest, Ungern.

Lördag

Semifinaler:

Klockan 15.15: Bukarest, Rumänien–Györ, Ungern.

18.00: Rostov-Don, Ryssland–Vardar, Makedonien.

Söndag:

15.15: Match om tredje pris.

18.00: Final.

ANNONS