OS-debutanten Therese Viklund med hästen Viscera, som saknar vänster öga.
OS-debutanten Therese Viklund med hästen Viscera, som saknar vänster öga. Bild: Pontus Lundahl/TT

Svensken OS-debuterar med enögd häst

Viscera förlorade sitt ena öga efter en sjukdom. Det stoppar inte det 13-åriga stoet och hennes ryttare från att OS-debutera i fälttävlan.
– Det verkar inte påverka henne så mycket. Hon är jäkligt cool, säger Therese Viklund, 24.

ANNONS

Det är inte ovanligt inom ridsporten att en tävlingshäst klarar sig med ett öga. Malin Baryard Johnsson nådde framgångar med Tornesch, red några mästerskap och skulle ha varit med i OS i London 2012 om inte hästen skadat sig kort före avresan.

– Det är lite vanligare i hoppning, men jag vet att det finns några enögda hästar även inom fälttävlan på den här nivån.

Viscera förlorade ögat för tre år sedan.

– Hon fick en inflammation som kom och gick och till slut var vi tvungna att ta bort ögat, säger Therese Viklund.

Skarp och kvicktänkt

TT: Vad betyder det för dig som ryttare?

ANNONS

– Jag tänker inte så mycket på det nu som jag gjorde precis när det hade hänt. Hon är otroligt skarp, kvicktänkt. Jag blir imponerad många gånger och tänker hur hann hon med där? Vid det hindret? Jag tror att hon har ett sjätte sinne ibland.

24-årigen är överraskningen i det svenska lag som inleder med dressyrmomentet på fredag.

– När säsongen började hade jag EM som huvudmål det här året, men säsongen gick väldigt bra.

– Så nu är vi här, säger hon.

TT: Överraskad att det bar hela vägen till Tokyo?

– Lite eftersom jag hade siktet så hårt inställt på Europamästerskapen i höst. Jag hade nog trott att vi skulle ha tagit några snäpp till innan vi var aktuella för OS. Men jag ser möjligheterna, tänker ta min chans och visa vem jag är, säger Viklund.

TT: Så vem är ryttaren Therese Viklund?

– Jag har hela tiden börjat med unghästar och utbildat dem. Några har blivit sålda på vägen, andra har inte riktigt räckt till men nu har jag Viscera på den här nivån.

Fick ett lyft i England

Flytten till Banbury i England i januari 2020 gav karriären en skjuts.

– Det är lite bättre träningsmöjligheter, jag har fått ett bättre tränarteam runt mig och har väldigt bra tävlingar att välja mellan, säger skånskan.

ANNONS

Viklund sticker ut hakan och siktar högt de kommande dagarna.

– Jag vill nog försöka se om det står Sverige på baksidan av en medalj. Vi har ett väldigt jämnt och stabilt lag. Om alla tre kan få till vad vi gjort under säsongen är det inte omöjligt.

Förbundskaptenen Fredrik Bergendorff om debutanten Viklund:

– Hon är en superryttare. Välorganiserad och rider på en väldigt hög nivå.

"Kaxigt sagt"

TT: Varför valde du henne framför en rutinerad mästerskapsryttare som Sara Algotsson Ostholt (reserv i OS)?

– Resultaten och erfarenheten hos hennes häst. Sara är en suverän ryttare med en superfin häst men som precis börjar komma upp på den här nivån. Jag ser jättemycket fram emot vad Sara kan göra med den här hästen om något år eller två.

TT: Är Therese Viklund rätt på det när hon säger att ni kan gå för medalj?

– Det är absolut kaxigt sagt, men det är därför vi är här. Det finns tillräckligt många bra lag här för att det inte ska bli medalj, men vi har tre individuellt bra ryttare. Kan de göra här vad de gjort hemma hela våren och vi kan hålla ihop laget – vilket vi är bra på – ska det bli spännande att se hur långt det här kan räcka, säger Fredrik Bergendorff.

ANNONS

Samtliga svenska hästar klarade torsdagens veterinärbesiktning.

Fakta: Bergendorff om sina övriga ryttare

Förbundskaptenen Fredrik Bergendorff om

... Louise Romeike på Cato:

– Toppklass. Jag har haft med henne i alla mina lag sedan jag började som förbundskapten (efter OS 2016). Otroligt professionell ryttare med fina hästar. Hon har en erfaren häst som hon börjar komma väl överens med. Hon kom fyra i de tyska mästerskapen i den sista tävlingen innan hon kom hit. Hon har en uppåtgående kurva

... Ludwig Svennerstål på Balham Mist:

– Han gör sitt tredje OS och är otroligt erfaren. Han sitter på en häst vars absolut starkaste sida är att den galopperar lätt och snabbt. Han är en tävlingsmänniska.

Fakta: Så avgörs fälttävlan

Fredag 30 juli: Dressyr (lag och individuellt, 44 startande).

Lördag 31 juli: Dressyr (lag och individuellt, 21 startande).

Söndag 1 augusti: Terräng (lag och individuellt, 65 startande).

Måndag 2 augusti: Hästbesiktning 2, Banhoppning (lag och individuellt), Banhoppning 2 (individuell final, 25 startande). Medaljer delas ut i lag och individuellt.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS