Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Svensken om tiden i AHL: "Alla låg nakna där i bussen"

Fredrik Claesson har, efter en hel del slit, förtjänat en plats i NHL-laget Ottawa Senators. Nu är den oglamorösa tiden i AHL ett minne blott. – En gång kom det bara varmluft in i bussen, alla låg nakna där i bussen.

Efter JVM-guldet 2012 lämnade Fredrik Claesson Djurgården för spel i Ottawas farmarlag Binghamton Senators. Men första NHL-matchen dröjde – tre år. Många svenska spelare hade gett upp och vänt hem till SHL. Men Claesson hade planen klar för från början: tålamod.

- När jag signade mitt "entrylevel"-kontrakt som är på tre år, sade jag till mig själv att det kommer ta minst tre år innan jag får chansen i NHL. Efter de tre åren tänkte jag att om jag åker hem nu kanske jag aldrig får chansen igen. Jag tänkte att jag kör ett år till och gnuggar. Så fick jag lite matcher där vid jul, och året efter var jag uppe hela säsongen.

Varför lyckades du till slut?

- Jag blev bekvämare. Höll i pucken mer och tog för mig mer. Och sedan att man känner sig trygg med att vara där borta. Det är så mycket mer än så än att bara spela. Man måste ta hand om sig själv och föräldrarna är inte där och man träffar dem en gång per år. Det känns som att man blev trygg i sig själv.

"Resorna inte så roliga"

Claesson har fyllt 24 år och skrivit på sitt första envägskontrakt – vilket garanterar samma lön oavsett vilken liga han spelar i.

AHL-erfarenheten är nu främst en källa till roliga anekdoter. Skillnaden mot vardagen i NHL är stor.

- Bussresorna är inte så jäkla roliga. Vi hade en buss en gång där stötdämparna inte funkade och det blev fyra timmars bussresa för matchen med det. Det var gubbar som hoppade upp och slog i huvudet och alla hade ont i huvudet till matchen. Inte de bästa förutsättningarna om man ska vinna en match.

- En gång kom det bara varmluft in i bussen, och man kunde inte dra ner fönsterna. Alla låg nakna där i bussen. Det finns många historier.

I våras fick Claesson vara med om sitt första Stanley Cup-slutspel. Ottawa pressade blivande mästarlaget Pittsburgh Penguins till sju matcher i semifinalserien.

"Slutspelet var jättekul"

- Slutspelet var jättekul. Jag tror att det var viktigt för Ottawa att känna på hur det är. Att vi verkligen har en chans att vinna.

Ottawas spelare slet ont. Lagkaptenen Erik Karlsson spelade med bruten fot.

- Han är en otrolig hockeyspelare och en ledare för oss. Sjukt coolt att han verkligen ställer upp för laget och kör på. Sen vet jag att det var jättemånga andra som körde på sprutor också. Slutspelet är lite annorlunda och jag tror att det hjälpte lagmoralen.

Till skillnad från poängmakaren Karlsson är Claesson mer defensivt lagd. Den kommande säsongen hoppas han på sin första hela säsong.

- Jag är otroligt taggad.