Chicagos nye målvakt Arvid Söderblom räddar ett skott från Calgarys Dillon Dube i den tredje perioden. Bild: Kamil Krzaczynski/AP/TT

Svenske rookien hyllades: "En fantastisk match"

NHL-rookien från Göteborg, Arvid Söderblom pepprades med 41 skott i sin första NHL-start. 22-åringen gjorde vad han kunde i målburen, men fick se sitt lag besegrat av Calgary med 1–5.
– Stackars kille. Han gjorde en fantastisk match, säger tränaren Derek King.

|

Det var en svensk målvaktskamp när Chicago tog emot Calgary i NHL-ishockeyn. I Calgarys målbur stod Jacob Markström, medan nykomlingen Arvid Söderblom, efter ett inhopp mot Nashville dagen innan, för första gången fick förtroendet att starta för sin nya klubb.

Skellefteå AIK:s förre målvakt ställdes mot ett benhårt motstånd, där Calgarys svenskar Elias Lindholm, Oliver Kylington, Rasmus Andersson och Mikael Backlund fanns på isen. Söderblom räddade 37 skott och gjorde flera nyckelräddningar i slutet av matchen, bland annat stoppade han skott från Mikael Backlund – men vad hjälpte det när Calgarys offensiv öste på och skottstatistiken till slut blev 42–31 i Calgarys favör.

– Vi gör fortfarande för många misstag, och lämnar vår målvakt i sticket, säger Chicago-forwarden Alex DeBrincat, som gjorde Chicagos enda mål, rapporterar nhl.com.

Chicagos tillfällige tränare Derek King hyllade Söderblom, trots fem insläppta mål.

– Jag gillade verkligen Söderblom. Stackars kille. Han gjorde en fantastisk match för oss, säger King enligt NBC Chicago.

"Många skott"

Elias Lindholm satte 2–1 för Calgary i powerplay halvvägs in i matchen, hans tolfte mål för säsongen. I den andra perioden sköt Calgary hela 26 skott, vilket är tangerat NHL-rekord för laget i antal skott i samma period.

– Andra perioden visade prov på hur vi spelar när vi spelar bra, med många skott och många målchanser. Det var roligt att få vara en del av den perioden. Det vill jag se mer av, säger Elias Lindholm.

Oliver Kylington fixade 4–1 i öppet mål i slutminuterna. Söderblom togs då in i Chicago-målet igen, men bara en halvminut senare spelade Mikael Backlund fram till slutresultatet 5–1 till Calgary.

Söderblom, som har Hovås HC som sin moderklubb, har tillhört Frölunda på juniornivå och spelade även två SHL-matcher med klubben. Förra säsongen vaktade han Skellefteå AIK:s mål. Men nu är det alltså NHL-spel som gäller.

Janmark tvåmålsskytt

Annars i NHL då?

I Vegas möte med Winnipeg hade en annan före detta Frölunda-spelare, Mattias Janmark chans att bli matchhjälte när han på egen hand hämtade in Vegas underläge genom att först reducera till 3–4 och sedan kvitterade till 4–4 med nio sekunder kvar av matchen. Det var svenskens femte och sjätte mål för säsongen.

I förlängningen drog dock gästerna Winnipeg det längsta strået och avgjorde matchen med slutresultatet 5–4.