Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Johan Franzén lever med menen efter fem dokumenterade hjärnskakningar. Arkivbild.

Svenske NHL-stjärnan blir aldrig återställd

Fem hjärnskakningar satte stopp för karriären. Förre NHL-stjärnan Johan Franzén blir aldrig återställd.

Ishockeyn plågas av problematiken runt hjärnskakningar. Mest ont gör det för de drabbade och deras omgivning.

Aftonbladet har träffat Johan Franzén, som fortfarande har kontrakt med Detroit Red Wings i NHL men som gav upp karriären i början av förra säsongen – efter fem dokumenterade hjärnskakningar.

Franzén berättar att han inte kommer att bli återställd och att han tvingas ta medicin livet ut. Han har en permanent skada på ett centrum i bakre delen av hjärnan, vilken styr produktionen av tillväxthormon. Skadan innebär att han bli utmattad av minsta ansträngning.

Fick panikattacker

Efter en knapp halvtimmes hockeylek med 6-årige sonen Eddie Bo är Franzén helt slut.

- Det är jobbigt emotionellt att jag inte kan vara mer med barnen. Om det bara handlade om mig själv skulle jag väl kunna leva så här resten av livet. Då hade jag bara sovit. Men nu försöker jag ändå, även när det är som tyngst, säger Franzén.

Den 37-årige svensken som gjorde över 700 NHL-matcher för Detroit har inte velat släppa kontakten med klubben och lagkamraterna – men kroppen säger ifrån.

Vid flera tillfällen har han inte kunnat ta sig till förra "hemmet" Joe Louis Arena.

- Jag kom till 696:an på vägen in till stan. Sedan fick jag panikattacker och började svettas. Det var bara att stanna, vända och åka hem igen, säger han.

Inte bitter

Franzén är inte bitter på spelarna som tacklade honom men tycker att domarna och ligan borde kunna göra mer.

- Ingen av smällarna som slutade med att jag fick hjärnskakning ledde till nånting. Inte ens utvisning. Bedömningarna är väldigt ojämna från gång till gång.

Det händer att han tänker på spelarna som inte klarat av att hantera de bestående skadorna.

- Det är ju några fighters som gått bort, ofta på grund av en kombination av skador och annat. Piller och alkohol. Jag fattar absolut hur lätt det kan vara att halka in på det. Man vill ibland bli bara av med de här malande tankarna, säger han.