Jonas Jerebko möter pressen i USA inför NBA-premiären.
Jonas Jerebko möter pressen i USA inför NBA-premiären.

Svenske Jerebko tar plats i NBA:s stjärnlag

En svensk i basketvärldens mest omsusade stjärngäng. Natten till onsdag spelar Jonas Jerebko med Kevin Durant, Stephen Curry och de andra i NBA-premiären för Golden State Warriors.

ANNONS
|

Många trodde att karriären var på väg att varvas ner för Sveriges just nu enda NBA-stjärna Jonas Jerebko.

Efter ett år med Utah hade svensken fått veta att han skulle lämna klubben. Men då ringde plötsligt telefonen och han fick sitt livs chans att vinna NBA-titeln.

– Jag var hemma i Detroit och samma dag som jag fick reda på att jag skulle lämna Utah fick jag också reda på att Golden State ville ha mig. Jag fick prata med Steve Kerr (Golden States huvudtränare, red. anm.) samma dag, sen var det bara små grejer som behövde fixas mellan agenten och klubben, säger Jerebko.

ANNONS

Passar tränaren

Inte undra på att han ville skriva på – Golden State har varit seriens överlägset bästa lag de senaste åren och svenskens fysik, tuffa defensiv och vassa skytte, framförallt från bakom trepoängslinjen, passar utmärkt in i Kerrs spelstil.

Han går rakt in i ett lag som kryllar av världsstjärnor som Stephen Curry, Kevin Durant och nyförvärvet DeMarcus Cousins och även om det finns andra utmanare så är Golden State en överlägsen favorit inför seriestarten.

– Folk här ser verkligen fram emot säsongen. Jag har blivit bra bemött överallt av både lagkamrater, fans och coacher, man blir igenkänd lite överallt eftersom man har varit med i NBA så pass länge nu, säger Jerebko.

Andra kedjan

Efter att ha varit startspelare under första året i Detroit har svensken fått vänja sig vid att börja på bänken och det lär vara likadant i Golden State, men han trivs i rollen.

– Vi får se vad tränarna bestämmer men jag kommer att spela i andra kedjan och vara redo om det behövs mer. Vem vet, det är en lång säsong så jag kommer kanske inte att spela i vissa matcher och spela mycket i andra. Jag är redo för allt som vanligt.

Jerebko, 31, påbörjar sin tionde NBA-säsong mot Oklahoma City och han har aldrig haft en större chans att vinna mästerskapet i Nordamerika.

ANNONS

Men Jerebko tar inte ut något i förskott.

– Jag håller med om att chanserna är stora, men det är mycket som ska klaffa for att lyckas tre år i rad, säger han.

Lång resa

Jerebko började sin NBA-resa 2009 när han värvades till Detroit där han speldae i sex säsonger. Det är fortfarande staden som han betraktar som "hemma”. Men livet kan ändras snabbt inom proffsidrotten och 2015 flyttades han plötsligt till anrika Boston, det lag som har vunnit flest NBA-titlar.

Väl där nådde han 2017 hela vägen till NBA-semifinalen och hade Boston vunnit där hade de ställts mot just Golden State i finalserien. Men ett ungt och lovande Boston-lag förlorade mot världsstjärnan LeBron James och Cleveland och efter säsongen var det dags att röra sig på nytt.

Efter ett år i Utah är Jerebko på plats i Oakland för ett år som kan bli Jerebkos största i karriären.

Resan börjar hemma mot Oklahoma City Thunder natten mot onsdag svensk tid.

Än så länge är det inte något som Jerebko tänker på. Han och sambon Johanna väntar parets andra barn och han har fullt upp med att hitta rätt i en ny stad med ett nytt lag.

– Jag trivs hur bra som helst så här långt - fint väder och att få spela för världens bästa lag är ju inget att klaga på, säger han.

ANNONS

Fakta: Jonas Jerebko

Namn: Jonas Jerebko

Ålder: 31.

Född: Kinna, Västra Götaland.

Längd: 2,08 meter

Klubb: Golden State

Position: Powerforward.

Tidigare lag i NBA: Detroit (2009-2015), Boston (2014-2017), Utah (2017-2018).

Fakta: Golden State

Golden State är inte ett av de traditionella storlagen i NBA, men den nuvarande upplagan anses vara ett av de bästa lagen genom tiderna. Ett explosivt anfall med distansskyttarna Stephen

Curry och Klay Thompson och den allsidige forwarden Kevin Durant kompletteras med en tät defensiv. Laget har vunnit NBA-titeln 2015, 2017 och 2018.

Hemmaarena: Oracle Arena, Oakland, Kalifornien.

ANNONS