Nashvilles Wayne Simmonds och Filip Forsberg jublar efter svenskens mål mot Minnesota.
Nashvilles Wayne Simmonds och Filip Forsberg jublar efter svenskens mål mot Minnesota.

Svenskarna ser fram mot slutspel

Svenskarna var i fokus när New York Islanders och Nashville vann sina sista seriematcher för säsongen. Och nu ser de fram mot Stanley Cup-slutspelet.

ANNONS
|

Robin Lehner höll nollan mot Washington, och ledde sitt New York Islanders till en 3–0-seger. En vinst som betyder att Islanders får hemmafördel i första slutspelsomgången, mot Pittsburgh.

- Vi ville verkligen få den där hemmafördelen. Vi har märkt hur speciell Nassau Coliseum har varit för oss och alla fans och det kommer bli en riktigt rolig serie, säger Lehner till pressen efter matchen.

ANNONS

Lehner ställs nu mot bland andra Sidney Crosby och Patric Hörnqvist.

- Det är ett bra lag och det blir en utmaning men om vi håller oss till vårt spel tror jag vi har en bra chans, säger den svenske målvakten.

Nicklas Bäckström fick vila mot Islanders, men ska vara tillbaka när det vankas slutspel. Där får han, André Burakovsky, Carl Hagelin och de andra i Washington möta Linus Wallmarks Carolina.

Svenska mål i Nashville

Nashville går in i Stanley Cup-slutspelet med gott självförtroende. I den sista grundspelsomgången blev det 5–2 mot Chicago, efter mål av både Filip Forsberg och Viktor Arvidsson.

Laget har haft en stark vår och under de senaste veckorna spurtat förbi Winnipeg.

- Det har varit upp och ner hela säsongen. Om man tittar tillbaka en månad jagade vi lagen där upp, speciellt Winnipeg. Vi har kämpat hårt och jag tycker vi förtjänar det här, säger Forsberg till pressen efter matchen.

ANNONS

"Det här" är segern i Central Division och en på papperet något lättare förstarunda i slutspelet.

Nattens match var som säsongen, först ett underläge (0–2), sedan reducering, kvittering och fördel. Viktor Arvidsson satte viktiga 3–2 i inledningen av tredje perioden.

- Jag försökte bara få in den. De senaste tre matcherna har jag försökt skjuta så mycket som möjligt och det var skönt att se pucken gå in, säger Arvidsson.

Dallas nästa

Nashville får nu ta sig an John Klingberg och Mattias Janmarks Dallas, som i värmde upp med att besegra Minnesota med 3–0. Målvakten Ben Bishop, som för sjunde gången under säsongen höll nollan, visar storform. Men Nashville räds varken honom eller någon annan.

- Vi vaknar i morgon bitti och då är det Stanley Cup-slutspel, det är en helt annan sak, säger Nashvilles tränare Peter Laviolette.

ANNONS

Eller som hans kollega i Dallas, Jim Montgomery, uttryckte det på en presskonferens efter matchen mot Minnesota:

- Nu börjar det roliga.

TT

Fakta: Stanley Cup-slutspelet

Åttondelsfinaler, västra konferensen:

Nashville–Dallas, Winnipeg–St. Louis, Calgary–Colorado, San Jose–Las Vegas.

Östra konferensen:

Tampa Bay–Columbus, Boston–Toronto, Washington–Carolina, New York Islanders–Pittsburgh.

Kvartsfinaler, väst:

Nashville/Dallas–Winnipeg/St. Louis.

Calgary/Colorado–San Jose/Las Vegas.

Öst:

Tampa Bay/Columbus–Boston/Toronto.

Washington/Carolina–NY Islanders/Pittsburgh.

Alla slutspelsmatchserier spelas i bäst av sju matcher. Slutspelet inleds på onsdag, 10 april.

ANNONS