Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Magdalena Eriksson nickade in 4–0 på hörna när Sverige slog Ungern med 8–0 i torsdagens EM-kvalmatch i Göteborg.
Magdalena Eriksson nickade in 4–0 på hörna när Sverige slog Ungern med 8–0 i torsdagens EM-kvalmatch i Göteborg. Bild: Adam Ihse/TT

Svenska vapnet: "Jobbigt för dem varje gång"

Assisterande förbundskaptenen Magnus Wikman fick bara 15 minuter för att gå igenom hörnor och frisparkar inför matchen mot Ungern.
Resultatet: sex svenska mål på fasta situationer.
– Han vill ha lite mer tid för det nästa gång, och det kan han ju faktiskt få om han fortsätter att leverera på det här sättet, säger förbundskapten Peter Gerhardsson.

Det är Magnus Wikman som tillsammans med matchanalytikern Anders Eriksson har huvudansvaret för att scouta hur Sveriges motståndare agerar på fasta situationer.

8–0-segern i EM-kvalet mot Ungern visar att de kan sitt jobb. Sex av Sveriges mål kom på fasta situationer.

– Vi är som vanligt ett hot på fasta, säger Chelseabacken Magdalena Eriksson som nickade in 4–0 just på hörna.

– Det är ett jättebra kvitto på att vi har riktigt bra "servar" och riktigt bra huvudspelare, och varje gång vi får en fast situation så kommer lag tycka att det är jobbigt. Allt vi kan göra för att andra lag ska ha respekt för oss är bra.

"Tack för kvarten"

Att sex av målen kom på fasta situationer var särskilt imponerande eftersom förbundskaptenen Peter Gerhardsson bara gav Magnus Wikman en kvart för att förbereda spelarna inför matchen.

– Magnus sade "tack för kvarten jag fick – sex mål". Han vill ha lite mer tid för fasta situationer nästa gång, och det kan han ju faktiskt få om han fortsätter att leverera på det här sättet, säger Gerhardsson.

14–0

Sverige hade 14 hörnor, Ungern inte en enda. Och vid varje svensk hörna hade ungerskorna det rejält kämpigt, något som Gerhardsson tillskriver å ena sidan Eriksson/Wikman, å andra sidan spelarna.

– Det visar vilket härligt team med mycket kunskap vi har, jag känner en trygghet i att kunna delegera en sådan sak till Magnus, som är både noggrann och duktig på sådant här. Någon gång kanske jag petar i något men jag känner stort förtroende för dem, de ska ha all kredd, tillsammans med spelarna då.

– Spelarna är också väldigt skickliga som utifrån en teoretisk genomgång på 15–20 minuter kan göra sex mål på fasta situationer. Riktigt bra.

Lasse Mannheimer/TT