Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Svenska tårarna efter förlusten och missade OS-platsen

Det var ett tårfyllt omklädningsrum med knäckta spelare efter förlusten mot Belgien. Elin Eldebrink var en av få som orkade prata om den krossade OS-drömmen.
– Det är tungt att säga, men man är jättebesviken, säger lagkaptenen.

Den 32-åriga guarden har länge hoppats på att få spela en OS-turnering med det svenska basketlandslaget. För första gången sedan 1988 spelade Sverige nu ett OS-kval, men där räckte laget inte riktigt till.

53–61-förlusten mot Belgien var hedersam, men ändrar inte det faktum att Sverige lämnar Oostende med tre raka nederlag och en krossad dröm.

– Det är klart att det är tufft och jobbigt – alla ville till Tokyo, säger Elin Eldebrink med gråten i halsen.

– Det är klart att det svider. Vi visste att det skulle bli tufft innan vi kom hit, att vi var tvungna att spela på vår bästa nivå. Vi har inte riktigt kommit upp dit och då blir det ännu jobbigare.

"Är frustrerande"

Eldebrink sköt nio poäng före paus och var en starkt bidragande orsak till att Sverige ett tag ledde med sju poäng mot Belgien. Men sedan gick anfallsspelet i baklås och en av de stora anledningarna till att Sverige inte når OS är just den haltande offensiven.

Sverige har gjort 54, 50 respektive 53 poäng i de tre kvalmatcherna mot Japan, Kanada och Belgien – alla rankade topp 10 i världen.

– Vi får inte riktigt till tajmingen och flytet i anfallsspelet. I defence spelar vi jättebra i dag, vi håller Belgien på låga siffror. Så det är frustrerande när vi inte får till det i anfall, säger Elin Eldebrink.

Hennes tvillingsyster Frida avbröt i tårar en intervju med SVT och gick sedan igenom den mixade zonen utan att prata, precis som Amanda Zahui. Ingen av spelarna kom tillbaka, trots upprepade önskemål från media, och landslagets presschef vittnade om ett blågult omklädningsrum där det var många tårar.

– Man har haft den här drömmen länge och det är tungt att säga, men man är jättebesviken. Så är det och så får det vara ett tag och kommer nog vara länge, säger Elin Eldebrink.

Framtiden osäker

När Blågult har torkat tårarna blir det närmaste målet att nå EM nästa år och kvalet dit har inletts med två segrar. En bra insats I EM kan i sin tur leda vidare mot VM 2022.

– Men OS är större än ett VM, så är det. Därför har OS alltid varit det största målet, säger Eldebrink, en av landslagets fyra 80-talister som kanske inte får så många fler OS-chanser.

Det är ett nytt OS om fyra år. Spelar du fortfarande då?

– Det är svårt att säga nu. Jag får ta det år för år och se hur kroppen mår och känns, och huvudet och motivationen.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.