Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Bild: MICHAEL DALDER

Svenska sviten mot England – två förluster på 39 år

På de femton senaste landskamperna mot England har Sverige bara två förluster. Men den sviten ger inte Janne Andersson särskilt mycket för. – Det är helt ointressant för mig, säger han.

England har haft en förkärlek för att underskatta Sverige när lagen har mötts genom åren. Att Sverige haft det ganska "lätt" mot England blir tydligt när man blickar tillbaka genom historien.

Sedan 1979 har Sverige och England mötts femton gånger, på de matcherna har det blivit fem segrar, åtta oavgjorda och endast två förluster för det svenska landslaget.

Siffror som talar för att Sverige slår ut England?

Inte om man heter Janne Andersson och är svensk förbundskapten.

– Jag har inga tankar om det där ... vi är ett helt annat lag och det är England också så det där är ganska ointressant. Det kommer bli två lag som verkligen komma kämpa därute och det är att leva i nuet som gäller. Vi kommer att göra vårt bästa och sen får vi se hur det blir, säger han.

Under presskonferensen fick Janne Andersson och Andreas Granqvist frågan: "Ser ni er som världsmästare?", från en spansk journalist.

Svaret? Jo.

– Vi håller inte på med sådant! Vi vet att vi har en match som kommer att bli väldigt tufft och vi fokuserar stenhårt på den. Vi kommer att göra det bästa och sen tar vi resultatet som vi får och åker vidare, säger Janne Andersson.

– Vi tar en match i taget. Det är otroligt stort att spela en kvartsfinal i VM och mot England och det blir den största matchen för alla i laget, säger Andreas Granqvist.

Janne, vad kommer att bli viktigast för er mot England?

– Fotboll är inte så enkelt som att det går att hitta en sak som är viktigast utan det handlar om en helhet. Det är många delar av spelet som måste vara bra för att vi ska rå på England. Försvarsspelet måste sitta, vi måste ha mod med bollen när vi har den och vi har klara idéer på hur vi ska genomföra matchen. Fasta situationer blir en nyckel då vi för första gången möter ett lag som är jämbördigt med oss där så det kommer bli en kamp på de festa situationerna.

Det är första gången på 24 som Sverige har en chans att nå en VM-semifinal, positiva känslor eller pressande?

– Vi har spelat ett antal matcher som har betytt mycket under de här åren. Vi har samma rutiner på hur vi går igenom våra motståndare och hanterar det varken mer eller mindre än hur vi gjort tidigare. Vi har goda rutiner, vanor och erfarenheter av de här lägena.

Sveriges 15 senaste landskamper mot Sverige – endast två förluster

1979:

Solna 0–0

1986:

Solna 1–0

1988:

London VM-kval 0–0

1989:

Solna VM-kval 0–0

1992:

Solna EM 2–1

1995:

Leeds 3–3

1998:

Solna, EM-kval 2–1

1999:

London EM-kval 0–0

2001:

Manchester 1–1

2002:

Saitama VM 1–1

2004:

Göteborg 1–0

2006:

Köln VM 2–2

2011:

London 0–1

2012:

Kiev EM 2–3

2012:

Solna 4–2

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.