Svenska stjärnorna redo för EM

ANNONS
|

Han syftade både på toppen och bredden, men med tanke på inomhus-EM i Scandinavium 1-3 mars är förstås topparna intressantast.

*Michel Tornéus hoppade 8,15 i längd, säsongens näst bästa resultat i Europa.

*Emma Green Tregaro vann höjd och var uppe och nosade på 1,98.

*Ebba Jungmark gjorde en lyckad come back, blir också att räkna med i EM.

*Alhaji Jeng visade återfunnen säkerhet, men kan mycket bättre än 5,55.

*Leif Arrhenius hade ännu en kulstöt över 20 meter.

- Michel var helt klar den som imponerade mest, ansåg förbundskaptenen. Han har tagit ett kliv till jämfört med EM och OS förra året, blir svårslagen i Scandinavium.

ANNONS

Tornéus hoppade säsongsbästa åtta meter jämnt i tredje omgången och slog till med 8,15 i sista. Det är världens och Europas näst längsta i år.

- Jag har jobbat på ansatsen och hade bara ett övertramp. Det stärker mej, sa vinnaren, och framför allt är det viktigt att det går bättre och bättre. Jag kände redan på uppvärmningen att "nu sitter det".

Emma Green Tregaro var säkerheten själv. Efter att ha klarat 1,94 och slagit sitt säsongsbästa i fjärde hoppet utan rivningar begärde hon upp ribban på 1,98. Lite väl drastiskt, kanske?

- Jag behövde känna på en sådan höjd, ansåg hon, även om jag förstod att det skulle bli svårt. Det var ju en så lång tävling.

Det hade gått två och en halv timma när Emma rev ut sig som svensk mästare ännu en gång. Bakom henne fanns faktiskt två tjejer på 1,92 och åtminstone en av dem, Ebba Jungmark, har kapacitet för mera. För henne var detta säsongsdebut och därmed sex nya årsbästa.

- Bara i ett hopp hade jag problem, annars kändes det bra. Fast jag hade gärna haft med mej 1,94 också. Nu kan det bara gå bättre och bättre, fast jag är lite sen in i säsongen, kommenterade Ebba.

ANNONS

My Nordström från Norrköping tog den tredje EM-platsen genom att överraskande nå ett tredje personligt rekord i tävlingen. 1,92 kom i 13:e hoppet!

Alhaji Jeng tog 5,55 i stavhopp med viss elegans. Han hade ett hyggligt försök på 5,70.

- Jag tycker mej känna att jag har mer än 5,70 i mej, förklarade han, men jag har i alla fall hittat stabiliteten.

Förbundskapten Olsson vill gärna framhålla en som inte ens vann: Moa Hjelmer, två efter 15-åriga Irene Ekelund från Kil på 200 meter, en sträcka som inte är med i EM.

- Hennes prestation blir nog lite underskattad, men för Moa var detta ett väldigt bra besked inför 400 meter, betonade Stefan Olsson.

ANNONS