Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer
Jesper Nielsen, längst upp, ställs mot landslagskompisen Andreas Nilsson (nr 35) i semifinal i handbollens Champions League. Arkivbild.

Svenska stjärnor gör upp i Champions League

I landslagssammanhang är de rumskompisar, men i helgen är de bittra rivaler. Svenska mittsexorna Andreas Nilsson och Jesper Nielsen ställs mot varandra när deras klubbar Veszprém och Paris Saint-Germain slåss om en plats i finalen i handbollens Champions League.

En svensk kommer att få chans att spela om Champions League-bucklan. Nilsson och Nielsen ställs mot varandra i den ena semifinalen, makedonska Vardar möter Barcelona i den andra.

Nilssons ungerska klubb Veszprém har varit i final de två senaste säsongerna.

- Jag vet hur det är att både vinna och förlora en final i Champions League. Jag var ju med och vann med Hamburg 2013 och nu har vi fått stryk i två raka finaler med Veszprém. Vi får satsa på tredje gången gillt, säger Nilsson.

Första gången?

För Nielsens PSG skulle en eventuell final bli den första. Den hårdsatsande franska klubben tog sig till finalhelgen i Köln – så kallade Final Four – även i fjol, men fick då nöja sig med att slå Kiel i matchen om tredjeplatsen.

- Jag har som längst nått till åttondelsfinal med Sävehof här tidigare så det här kommer att bli en riktig höjdare. Vi vann båda mötena med Veszprém i gruppspelet, men det var väldigt tajt och jag tycker att det är 50–50 vilka som tar hem det här, säger Jesper Nielsen.

Landslagsstjärnorna håller till på samma position, som mittsexor, både när de representerar Sverige och sina klubblag.

"Känner varandra väl"

Skillnaden i Blågult har varit att Andreas Nilsson mest har setts som ett offensivt vapen, medan Jesper Nielsen har fått axla en stor roll defensivt de senaste åren.

- Vi känner varandra väl och har i flera år delat rum vid landslagssamlingar. Uppdraget att stoppa Andreas på linjen blir tufft, han är ju väldigt stor och stark, säger Jesper Nielsen.

När Andreas Nilsson vann Champions League med Hamburg för fyra år sedan skrällde laget både i semifinalen mot Kiel och i finalen mot Barcelona, där det blev seger med 30–29 efter förlängning.

- Även då hade det varit en lång säsong som startade redan sommaren innan med OS. Jag hoppas på en upprepning, säger Andreas Nilsson.