Charlotte Kalla gjorde en imponerande insats på Sveriges tredjesträcka i VM-guldstafetten i Seefeld.
Charlotte Kalla gjorde en imponerande insats på Sveriges tredjesträcka i VM-guldstafetten i Seefeld.

Svenska stafettbragden – sträcka för sträcka

Sverige tog ett historiskt stafettguld vid skid-VM i Seefeld. Så här såg damernas väg till framgång ut, sträcka för sträcka.

ANNONS
|

Första sträckan: Andersson kämpade

Ebba Andersson inledde för Sverige på den första klassiska sträckan.

21-åringen från Sollefteå hade små problem i vissa partier men lyckades ändå behålla ett knappt avstånd till Tyskland, Norge och ledande Ryssland.

Tack vare Julia Belarukova hade ryskorna en knappt ledning efter de första fem kilometerna. Andersson körde upp sig under slutet av sträckan och växlade som tvåa, två tiondelar bakom Ryssland.

Andra sträckan: Karlsson hängde på

Andersson lämnade över stafettens öde till klubbkamraten Frida Karlsson på andrasträckan. Den 19-åriga stortalangen, som i tisdags tog VM-silver på 10 kilometer klassiskt, stod för en ny fin insats på halva distansen.

ANNONS

När Norges Ingvild Flugstad Østberg satte fart och passerade Rysslands Anastasia Sedova hänge Karlsson på.

Norge och Sverige fick en lucka ned till övriga nationer och det var tydligt att kampen om guldet skulle stå mellan de skandinaviska antagonisterna. Karlsson växlade in som tvåa, 1,4 sekunder efter Østberg.

Tredje sträckan: Kalla krossade

Charlotte Kalla har jagat VM-formen under hela året. Efter två misslyckade insatser hittills under VM (sjätteplats i skiathlon och niondeplats på 10 klassikt) var frågetecknen många.

Då imponerade 31-åringen från Tärendö och visade gammalt gott mästerskapsslag. Kalla tryckte på ordentligt direkt under tredjesträckan, den första av två i fristil. Norges Astrid Uhrenholdt Jacobsen hade svårt att hänga med och fick se sig passerad.

Sverige var därmed i ledning för första gången i stafetten. I den sista stigningen innan stadion, med någon kilometer kvar till växling, fick Jacobsen sedan släppa Kallas rygg.

Den rutinerade storstjärnan noterade 18,8 sekunders ledning vid växling och gav Stina Nilsson ett guldläge.

Fjärde sträckan: Nilsson avgjorde

25-åringen från Malung hade världens bästa distansåkare, Therese Johaug, som motståndare när allt skulle avgöras.

Norskan började omgående knapra in på det svenska sprintesset som på ett imponerande vis kommit tillbaka efter en allvarlig lårskada i januari.

Nilsson, som tog VM-silver i sprint och VM-guld i sprintstafett tillsammans med Maja Dahlqvist, fortsatte tappa sekunder under slutsträckans gång. Men hon lyckades ändå hålla Johaug på avstånd.

ANNONS

När det såg ut som om norskan skulle komma ikapp i en stigning före mål lade Nilsson i en ytterligare växel.

Svenskan var i en knapp ledning när storstjärnorna kom in på upploppet inför 14900 åskådare på Seefelds skidstadion. Inför en jublande publik spurtade Nilsson in Sveriges första VM-guld någonsin i en damstafett.

TT

ANNONS