Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut

Svenska sportprofilerna om OS-resultatet

OS 2026 till Italien.
Ett besked som togs emot med stor besvikelse av de svenska sportprofilerna.
– Jag hoppades av hela mitt hjärta men ibland blir det inte som man önskar och vill, säger Charlotte Kalla i ett pressmeddelande.

Det blir Italien och Milano-Cortina som får arrangera OS 2026. Röstningen slutade 47-34 till italienarna vilket innebär att Stockholm-Åre och Sverige föll på mållinjen.

Och besvikelsen är stor hos de svenska sportprofilerna.

– Trist besked. Jag hoppades av hela mitt hjärta men ibland blir det inte som man önskar och vill. Vi får istället gratta Italien, Milano-Cortina till vinter OS 2026. Bara att bryta ihop och komma igen, som Per Elofsson sa efter ett lopp i Salt Lake City 2002, säger Charlotte Kalla i ett pressmeddelande från Svenska Skidförbundet.

Landslagskollegan Stina Nilsson om Sveriges OS-miss:

– OS är ett väldigt fint arrangemang oavsett var det hamnar, men givetvis hade jag och många andra verkligen hoppats på att vi skulle få det till Sverige. Men jag tror att Turin också blir en bra värd.

Knäpptyst på Stockholms Stadion

På SOK:s kontor på Stockholms Stadion arrangerades en valvaka.

– Jag är väldigt besviken, Sverige genomförde planen på ett väldigt bra sätt och jag kände mig väldigt säker på att vi hade något med vårt budskap. Det hade varit bra för folkhälsan och jag har sett fram emot det personligen, säger den före detta curlingstjärnan Anna Lund och fortsätter:

– Italien har nått ut med sitt koncept, det är bara att gratulera.

Hur var första reaktionen?

– Det var knäpptyst här inne. Jag hade hoppats att de skulle se oss som något av en diamant här uppe i Norden.

– Men Sverige har gjort ett jättebra jobb med små resurser och jobbat på oerhört bra.

Regerande OS-guldmedaljören i curling Anna Hasselborg var också besviken.

– Det är väldigt tråkigt. De som jobbat med det här har gjort ett fantastiskt jobb, men det räckte inte, säger Hasselborg.

Att OS hamnar i Italien påverkar inte hennes egen karriär.

– Nej, vi ser bara till nästa OS (i Peking 2022). Men det är klart att det skulle varit kul att delta i ett OS på hemmaplan.

"Luften gick ut"

Skidskytteåkarna Sebastian Samuelsson och Hanna Öberg om beskedet:

– Jag blev mer besviken än jag hade räknat med. Jag hade verkligen hoppats på det här, säger han till SVT och fortsätter:

– Italienarna har erfarenhet av att arrangera stora mästerskap. Det var nog väldigt jämnt men tyvärr drog vi det kortare strået.

Öberg till SVT:

– Jag hade inte ställt mig in på så mycket på förhand men det är värdigt tråkigt och känns såklart som ett antiklimax och luften gick ut.

Anja Pärson: "Jättetråkigt"

Alpina legendaren Anja Pärson, med tre OS-medaljer på kontot, suckar över att Sverige förlorade omröstningen om vinter-OS 2026.

– Nu känns det tungt. Det är jättetråkigt för Sverige. Det kändes som vi borde ha tagit det, säger Anja Pärson.

– Sverige som arrangör är ett starkare land tycker jag. OS i Turin 2006, där jag var aktiv, kan jag inte säga att de lyckades alla gånger med den olympiska känslan. Men det kanske ändras nu. Men klart man är besviken. Jag har alltid tyckt att Sverige, oavsett vad man gör, är otroligt duktigt på att organisera. Det är ett stolt folk när det gäller att leverera service till folk.

Även Oskar Svensson, 23, svenska landslaget i längdskidåkning, är besviken över resultatet. Hade Sverige blivit tilldelade mästerskapet hade han nämligen fått chansen att visa upp sig på hemmaplan i Falun.

– Det är riktigt surt. Det var många här som hade räknat med att det skulle bli Sverige, säger han och fortsätter:

– Det hade varit extremt stort att få chans att påverka OS på hemmaplan. Vi får hoppas på att de jobbar på en ny ansökan, kanske kan det bli i framtiden.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.