Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Följer

Ingen prenumeration
  • Mitt GP
  • Korsord
  • Erbjudanden
  • Logga ut
Svenska spels presskontakt Johan Söderkvist. Bild: Svenska spel
Svenska spels presskontakt Johan Söderkvist. Bild: Svenska spel

Svenska spel ser över systemet: "Risken är ju uppenbar"

”50 miljoner till ungdomsidrotten.” Så marknadsförs Svenska spels Gräsroten. Men vart pengarna går har man ingen kontroll över.
– Risken är ju uppenbar att de här pengarna kan användas till annat, medger Svenska spels presskontakt Johan Söderkvist.

I marknadsföringen av projektet slår Svenska spel fast att man delar ut 50 miljoner till ungdomsidrotten. Men exakt vart pengarna går har man dålig koll på, även om man gör så kallade stickprov. De innebär att man mejlar ett antal föreningar och ber dem uppge vad Gräsroten-pengarna lagts på.

– I år skickade vi ut 1 111 stickprov till föreningar, och 671 av dem svarade. Det vanligaste man använder pengarna till är utrustning. Sedan är det många som använder det till att åka på träningsläger. En del använder till utbildning för ungdomsledare, och ganska många till cuper och tävlingar.

Men ni har ingen möjlighet att kontrollera att det stämmer, genom att till exempel titta på redovisningen?

– Nej, det gör vi inte.

Och det är ok med er att klubbar inte ens svarar på stickprovet?

– Ja, det är ok, men den frågan har varit uppe till diskussion och det är möjligt att vi kommer att ändra de reglerna så att man måste svara på frågorna som vi skickar ut. Det diskuterar vi internt just nu, säger Johan Söderkvist.

LÄS MER: Ungdomsklubbar kritiska mot Svenska spel: Orättfärdigt

Enligt Svenska spels avtal ska all ersättning gå till barn- och ungdomsverksamheten, om klubben har en sådan. Om det är en renodlad seniorklubb så ska pengarna gå till prova på-verksamheter och liknande och inte till, exempelvis, spelarersättningar eller administration.

Johan Söderkvist medger att så ändå kan vara fallet.

– Den risken finns, men de här föreningarna som är medlemmar har ungdomsverksamhet, och om de här pengarna inte kommer verksamheten till gagn så litar vi på att de här ledarna gör sitt jobb och flaggar internt. Men risken är ju uppenbar att de här pengarna kan användas till annat, säger han.

Utan riktiga kontroller får ni lita på klubbarnas goda vilja?

– Ja, det gör vi, precis, säger Johan Söderkvist.

Gais har under året hamnat i ekonomisk knipa och hade nyligen en skuld hos kronofogden. När pengarna från Gräsroten delades ut – drygt 400 000 – konstaterade klubbchefen Erik Bergkvist att ”det här är välkomna pengar. Speciellt nu på hösten när vi haft det tufft.”

För GP utvecklar han:

– Om man tittar på likviditetsflödena i klubben så kan man ju säga att de pengar som kom in från Gräsroten nu användes till att betala löner för alla i klubben. I en perfekt värld så ligger man ju inte med en släpande likvid som vi gör, säger Bergkvist – som dock menar att pengarna från Gräsroten redan investerats i ungdomsverksamheten.

– När vi lägger en budget för akademin så har vi alla de här intäktsdelarna som en grund för vilken kostnad vi kan ta. Och sedan avsätter vi ytterligare pengar i den mån Gais har råd. Men de här bidragsdelarna och aktivitetsbidrag ligger till grund för vilken ungdomsverksamhet man kan ha. Så de här pengarna i sig är redan nyttjade i förväg, de ingår i en kalkyl.

"Jag vill vara ärlig"

Örgryte IS ordförande Joacim Nordh säger att det är klubbens ”ambition” att investera pengarna i ungdomsidrotten. Han hymlar dock inte med att klubben i ett krisläge skulle kunna omprioritera.

– Jag vill vara ärlig och säga att det beror på vilken situation man sitter i, man får ju täta där pengarna behövs som mest. Men nu har ju vi en fräsch ekonomi där vi kan göra satsningar på olika framtidsprojekt, säger Nordh.

Han har även förståelse för att ungdomsklubbar utan framgångsrika A-lag tycker att systemet missgynnar dem.

– Jag kan hålla med om det. Tittar man på var talangerna kommer ifrån så är det ju typ Azalea, Qviding och Frölunda. Och ur ett samhällsperspektiv är det precis lika viktiga som de stora klubbarna.

IFK Göteborgs klubbdirektör Max Markusson skriver i ett mejl till GP att pengarna från Gräsroten används i den ordinarie verksamheten i akademin, men att det inte redovisas separat. Man har heller inte redogjort för Svenska spel hur pengarna fördelats.

"Nej, det finns inga sådana krav", skriver Markusson.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.