Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Den här artikeln ingår för dig som är kund.

Svenska Spel: "Inget onaturligt i spelmönstret"

En man i äldre tonåren sprang i går in på Stadsparksvallen och attackerade Östersunds målvakt Aly Keita i matchen mot Jönköping. Matchen avbröts. Svenska spel utredde om det kunde finnas några misstankar om spelfusk kring matchen - vid lunchtid kom svaret. – Vi kan inte se något onaturligt i spelmönstret hos oss, säger Andreas Jerat, presschef vid Svenska Spel.

På tisdagsmorgonen är fotbollssverige ännu i chock efter att en allsvensk målvakt, Aly Keita som vaktar Östersunds bur, blivit attackerad av en huligan på en fotbollsplan i samband med matchen mot Jönköping Södra. Föreningen Svensk Elitfobolls generalsekreterare Mats Enquist kan ännu inte förstå vad som hände.

Du läser nu en av dina fria artiklar på GP.se

– Det är overkligt, man vet inte hur man ska förhålla sig, säger han till GP.

Läs mer: "Det är för jävligt"

Det dröjde inte länge innan rykten började spridas på sociala medier om att det spenderats stora pengar på matchen och att överfallet - på ett sätt eller annat - skulle vara direkt kopplat till de lagda betten. Med ett ord - matchfixning. Ryktena har inte stannat på sociala medier utan har nu spritt sig hela vägen in i de djupaste korridorerna hos Svenska Spel som har beställt en rapport kring matchen för att kunna gå in i detalj och se vad som skett.

– Magkänslan säger att det inte finns någon koppling men vi gör det för säkerhets skull, säger Andreas Jerat.

– Jönköping ringde och sa att de ville kolla vad som hade hänt. Vi följer matchen i realtid och märkte inte av några märkligheter i går.

Under förmiddagen på tisdagen gick Svenska Spel igenom speldatan kring matchen och analyserade om det kunde finnas några misstänkta mönster kring måndagskvällens match. 

- Utifrån vår data kan vi inte se någon manipulation eller något misstänkt. Vi är såklart bara ett av många spelbolag som har spel på matchen men vi kan inte se något onaturligt i spelmönstret. Om det dyker upp ny information så får vi ta ställning till det då, säger Andreas Jerat.

Inte heller Betsson har märkt av några oroväckande spelmönster. 

- Vi har tittat på oddsförändringar och andra aspekter men vi ser inga onormala spelmönster, säger spelbolagets PR-chef Robin Olenius. 

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.