Svenska skideliten stödjer uppror mot doping

Många av världselitens främsta åkare har inför VM i Lahtis skrivit under ett brev till internationella Skidförbundet (Fis) mot doping. Nu väntar ett krismöte med Fis ledning. - Vi åkare känner en frustration kring det här, säger initiativtagaren Kikkan Randall till Expressen.

ANNONS
|

Dopingskandalerna har duggat tätt inför VM i Lahtis som börjar på onsdag. Med minnet av förra världsmästerskapet i den finska skidmetropolen i bakhuvudet har nu över 100 stjärnor skrivit under på att de vill se mer diskussion och tydligare lösningar på dopingproblemen inom skidåkningen.

Flera av Sveriges främsta åkare har skrivit under brevet, vilket uppskattas av Kikkan Randall, som är åkarnas representant i Fis och tog initiativet till brevet som nu skickats till Fis och internationella olympiska kommitén (IOK).

– Nästan hela det svenska landslaget skrev under! Det var coolt att se hur åkare från alla olika länder ställde sig bakom det här och vågade skriva under någonting som skulle bli offentligt. Några ryssar skrev också under, säger Randall till Expressen.

ANNONS

Norsk stjärna nobbar

En orsak till att Randall och de övriga åkarna har formulerat ett brev i samband med VM är de skandaler som skakat sporten. Therese Johaug ochMartin Johnsrud Sundby har båda blivit avstängda för användning av otillåtna preparat och sex av Rysslands främsta åkare har stoppats från mästerskapet sedan den stora ryska dopingskandalen i samband med OS i Sotji 2014.

Brevet för en renare sport riskerar att skapa en spricka i världseliten. Det är nämligen inte alla stjärnor som valt att ge sitt stöd. Just Martin Johnsrud Sundy har ännu inte skrivit under.

– Just nu, i den tiden vi är och med tanke på det jag varit med om, ska jag nog tänka igenom noggrant vad jag skriver under, säger han till Expressen.

ANNONS