Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/3

Svenska OS-truppens klädsponsor granskas – för tvångsarbete

En av SOK:s klädsponsorer, Uniqlo, granskas av franska åklagare, efter misstanke om att modejätten använder sig av bomull från en kinesisk provins som anses stödja tvångsarbete.
– Jag tror och hoppas att det inte finns fog för de misstankarna, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo till Radiosporten.

Tidigare i dag har GP rapporterat om att Uniqlo inte får ha svenska flaggan på kläderna – då de är tänkta att även säljas till allmänheten. Statsheraldikern nekade företagets begäran och kommenterade på begäran av Patent- och registreringsverket:

”Flaggan är en i lag skyddad statssymbol och officiell beteckning för Sverige. Den representerar nationen och kan aldrig användas i varumärket för ett utländskt företags produkter”.

Misstänks köpa bomull från Xinjiang

Nu kommer nästa smäll mot SOK:s samarbete med den japanska klädjätten. Företaget granskas av franska åklagare, då Uniqlo misstänks för att köpa bomull från en kinesisk provins som anses stödja tvångsarbete och förtryck av minoriteter.

– Det raka beskedet vi fått från Uniqlo är att de inte handlar med bomull från den delen av Kina. Vi har fått försäkring om det både skriftligt och muntligt. Det är absolut allvarligt, men jag tror och hoppas att det inte finns fog för de misstankarna som finns nu, säger Peter Reinebo till Radiosporten.

Det handlar om regionen Xinjiang i nordvästra Kina, där FN har uppgett att två miljoner uigurer sitter i fångläger. Enligt FN tvingas den muslimska minoritetsfolkgrupp bland annat att plocka bomull.

Peter Reinebo: ”Måste vara bevisat att de gör de här dumheterna”

SOK sitter lugnt i båten, så länge det bara rör sig om misstankar och inget mer.

– Vi har ett långsiktigt avtal, det kan brytas om vi eller dom gör några dumheter. Men då måste det vara bevisat att de gör de här dumheterna", säger Reinebo.

OS i Tokyo inleds 24 juli och pågår till 9 augusti.

LÄS MER: Uniqlo får inte använda svenska flaggan på OS-kläder

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.