Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Svenska OS-medaljören Jenny Fransson fast i dopningstest

Den svenska brottaren och OS-medaljören Jenny Fransson har fastnat i dopningstest, det bekräftar Svenska brottningsförbundet för DN.
– Det är de värsta dagarna i mitt liv, säger Fransson till DN.

Jenny Fransson vann OS-brons i Rio 2016 och är ett svenskt medaljhopp i sommarens OS i Tokyo.

Nu rapporterar DN att den 32-åriga brottaren fastnat i ett dopningstest.

Svenska brottningsförbundet bekräftar för tidningen att Fransson testat positivt för ämnet metyltestosteron, en anabol steroid.

– Det finns fortfarande oklarheter och det är bara a-provet som är analyserat, säger Zakarias Tallroth förbundets pressansvarige till DN.

– Det är de värsta dagarna i mitt liv. Det känns som hela livet är förstört, säger Fransson själv till DN.

Enligt DN:s uppgifter handlar det om en mycket liten mängd av det otillåtna ämnet och Fransson hävdar att hon fått i sig ämnet av misstag.

– Min tanke är att någon som varit i lokalen när jag har tränat har gjort det här mot mig. Det är det enda som jag kan tänka mig. Jag förstår inte hur jag skulle ha fått in det i min mun annars, säger Fransson till DN.

Nu väntar ett b-prov och skulle även det vara positivt väntar troligen en lång avstängning.

Så sent som i höstas vann Fransson VM-silver och hon är uttagen i den trupp som ska representera Sverige under EM i Rom nästa vecka.

LÄS MER: "Vi har satt in alla resurser"

OS-platsen dras in

Jenny Fransson är redan uttagen till sommarens OS i Tokyo och är ett av Sveriges stora medaljhopp där. Men nu dras hennes OS-plats in tills vidare.

– Jag känner verkligen med Jenny som person. Hon är en värderingsstark individ och har alltid ställt upp för att ge tillbaka till idrotten, för att sprida de olympiska värderingarna till barn och unga. Jag både hoppas och tror att hon fått i sig det förbjudna medlet av misstag, säger SOK:s verksamhetschef Peter Reinebo i ett pressmeddelande.

Reinebo tror att b-provet är analyserat inom en vecka och säger till DN att det är ovanligt att det visar något annat än a-provet.

– Det är oerhört tråkigt att ett misstag får så stora konsekvenser. Om b-provet visar samma sak som a-provet kommer Jenny inte ha möjlighet att tävla för Sverige under OS i Tokyo, säger han i pressmeddelandet.

GP har sökt Svenska brottningsförbundet.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.