Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

1/2

Svenska OS-hoppets World tour-premiär ställs in på grund av coronaviruset

I helgen skulle cykeldamerna haft World tour-premiär i Italien. Men klassiska Strade Bianche ställs in på grund av spridningen av coronaviruset.
Under fredagen kom beskedet att flera klassiska lopp ställs in.

Under onsdagen kom beskedet att Italienska myndigheter stänger alla idrottsarenor för publik fram till 3 april då landet är hårt drabbat av coronaviruset.

LÄS MER: Alla idrottsarenor i Italien stängs för publik – i en månad

Cykelsäsongen som nu börjar ta fart på allvar drabbas nu också av spridningen av coronaviruset. I helgen skulle klassiska Strade Bianche körts i Toscana, både på dam- och herrsidan, men tävlingen ställs in, det beslutades under torsdagen av arrangörer och lokala myndigheter.

För damerna skulle Strade Bianche varit World tour-premiär och där skulle svenska OS-hoppet Emilia Fahiln, som kom fyra på VM 2018 men missade stora delar av fjolårssäsongen efter en krasch på träning. och även Hanna Nilsson funnits på startlinjen. Men World tour-premiären får alltså vänta för damerna.

– Jag hade gärna åkt men är tacksam att någon annan tog beslutet åt mig. För mig känns det tryggt och helt grundat på vår hälsa, säger Hanna Nilsson, till vargardacycling.se.

Arrangörerna hoppas dock att Strade Bianche ska kunna genomföras senare i år.

Ytterligare lopp ställs in

Under fredagen kom beskedet att även klassiska tävlingarna Tirreno-Adriatico (11-17 mars) och Milan-San Remo (21 mars) i Italien ställs in till följd av coronaviruset. Även Sicilien runt (1–4 april) ställs in.

Paris-Nice (8-15 mars), i Frankrike, kan också komma att ställas in eller skjutas upp.

Även om tävlingarna skulle blivit av har flera lag meddelat att man inte kommer tävla i Italien eller i vissa fall andra delar av Europa.

Groupama-FDJ, med Sveriges bästa herråkare Tobias Lundvigsson i laget, Jumbo-Visma och EF Pro Cycling har beslutat att inte ställa upp i tävlingar i Italien kommande vecka. Storlaget Astana har med hänvisning till coronaviruset meddelat att man inte kommer ställa upp i Paris-Nice och Tirreno-Adriatico.

Stjärnspäckade Team Ineos, med bland andra Tour de France-vinnarna Egan Bernal, Chris Froome och Geraint Thomas i laget, kommer ställa in allt tävlande fram till 23 mars, detta både på grund av coronaviruset och att lagets sportchef Nicolas Portal hastigt omkom i veckan av en hjärtattack. Likaså Mitchelton-Scott har meddelat att man inte kommer delta i tävlingar, på varken dam- eller herrsidan, fram till 22 mars.

Vill du veta mer om hur GP arbetar med kvalitetsjournalistik? Läs våra etiska regler här.