Genrebild.
Genrebild. Bild: NILS JAKOBSSON

Svenska mästaren: ”Tog amfetamin varje dag i två år”

Paula Junhov Rindberg är fyrfaldig SM-guldvinnare i tyngdlyftning. Men vägen till idrottstoppen var lång. I sju års tid var 32-åringen drogberoende.
– Det gick så långt att jag tog amfetamin varje dag i två års tid, säger hon till Sportbladet.

ANNONS
|

Paula Junhov Rindberg är ett känt namn på den svenska tyngdlyftningsscenen. Med fyra SM-guld och dubbla nordiska mästerskaps-guld tillhör hon tveklöst landets främsta kvinnliga tyngdlyftare.

Hennes väg till prispallarna har dock varit allt annat än spikrak. I en intervju med Sportbladet berättar Paula Junhov Rindberg om sitt beroende som hon kämpade med och mot under en stor del av sin tonår. Hon växte upp på en hästgård och började tidigt tävla inom ridsporten. Redan som 12-åring kom hon i kontakt med alkohol och därifrån gick hon vidare till att börja testa droger. Hon hade också en ätstörning under tonåren som gjorde henne mer mottaglig för den kick som drogerna gav.

ANNONS

– Jag älskade känslan av att vara påverkad och kunna släppa kontrollen. När jag var 14 år hittade jag min huvuddrog, amfetamin, säger hon till Sportbladet.

Drogberoendet ledde till att hon blev allt mer isolerad och fick paranoia. Det var inte ovanligt att hon var påverkad fem dagar i veckan – samtidigt som hon skötte familjens korvkiosk.

– Till en början hade jag principen att jag inte ska knarka innan jag går till jobbet, men det höll jag inte så länge. Sen började jag även knarka på jobbet. Det gick så långt att jag tog amfetamin varje dag i två års tid.

Men som 21-åring lades hon in på ett behandlingshem i Hudiksvall och blev efter fyra månader alkohol- och drogren. Nu har hon varit nykter i snart elva år – och hittat kickar i tyngdlyftningen i stället.

– Det vore ashäftigt att sätta 100 kilo i ryck på tävling. Sen så vill jag åka på nästa VM, som i så fall blir mitt första. Det är en liten morot som triggar mig, säger hon till Sportbladet.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS